Времена, коли кава та здоровий спосіб життя вважалися несумісними, відходять у минуле. Медики все більше сходяться на думці, що питання не так у каві (адже сам по собі напій не викликає небезпечних захворювань), а в тому, скільки і коли його можна пити. Так, усередненою добовою нормою вважається 100-150 мг кофеїну, що відповідає 2-3 чашкам кави на день. Така кількість не тільки вважається нешкідливою, але і є профілактикою багатьох захворювань.
Зміна іміджу
Найкращі уми світу серйозно взялися за відновлення репутації одіозного напою. Дональд Хенсрад, фахівець профілактичної медицини Клініки Мейо – одного з найбільших науково-дослідних інститутів, вважає, що раніше вчені не враховували важливого факту: любителі кави, як правило, не обтяжують себе фізичною активністю та багато курять. Саме ці слабкості є причиною різних недуг, а зовсім не кави.
У світі річне споживання кави переступило через позначку 400 млрд. чашок!
Найгучніше дослідження цього року було проведено фахівцями Гарвардської школи громадського здоров’я (HSPH), які вже близько чверті століття намагаються вирішити суперечку про користь та шкоду кави. Результати були опубліковані виданням Європейської асоціації з вивчення діабету Diabetologia. У ході 4-річних спостережень вчені виявили, що у людей, які дозволяють собі понад 2 чашки кави на день, ризик розвитку діабету 2-го типу знизився на 11%. Тоді як у тих, хто звів споживання напою до мінімуму, ризик захворювання зріс на 17%. Керівник експерименту HSPH, доктор Роб ванн Дам, сміливо заявив, що навіть шість чашок еспресо на день «нітрохи не збільшують ризик смерті від раку чи серцево-судинних захворювань»!
А фахівці Американської кардіологічної асоціації зробили ще одне відкриття: кава здатна покращити роботу кровоносних судин. “Знаючи про позитивні сторони кави, ми можемо розробити нову стратегію в лікуванні серцево-судинних захворювань”, – заявив головний дослідник, лікар-кардіолог Масато Тсутсуї. Вчені Швеції, Фінляндії, Великобританії та США твердять в один голос: кава захищає від хвороб Альцгеймера та Паркінсона, є відмінною профілактикою найпоширеніших форм раку шкіри – базаліоми та меланоми, допомагає запобігти інсульту, склерозу та подагрі, а також бореться.
Чарівні боби
Завдяки здатності придушувати почуття голоду, кава увійшла до топу найпотужніших жироспалювачів. У найсучасніших препаратах для схуднення є кофеїн, що допомагає позбутися токсинів і розщеплює жир. А хто не чув про кавові дієти? Найжорсткіші з них припускають, що єдиним інгредієнтом харчування на кілька днів стає саме кава, і разом з ним організм отримує необхідні амінокислоти та клітковину.
В епіцентрі уваги сьогодні – зелена кава. Йому приписують здатність прискорювати обмінні процеси та швидко спалювати жир. І хоча вчені не поспішають робити оптимістичні висновки про чудоби, посилаючись на необхідність додаткових незалежних досліджень, кількість «льотчиків-випробувачів» не зменшується. Апологети «зеленого схуднення» оспівують хлорогенову кислоту, яка з лишком міститься в напої з необсмажених зерен і нібито стимулює наше тіло танути на очах.
У таборі противників стверджують: навіть після термічної обробки хлорогенова кислота, що надає кави характерного в’яжучого смаку, нікуди не випаровується! Вона трансформується в інші органічні елементи, ще «зручніші» для засвоєння організмом. І немає сенсу труїти себе зеленкою. Крім того, в зеленому зерні відбуваються процеси бродіння (саме обсмажування ставить на них крапку, будучи своєрідною стерилізацією), і на ньому можуть утворитися грибки цвілі, що загрожують інфекційними захворюваннями. «Пити зелену каву не можна, це шкідливо та несмачно, – упевнений кавовий експерт та національний координатор Європейської асоціації Speciality Coff ee Сергій Дорохов. – Його навіть неможливо змолоти в кавомолці, жорна не розраховані на таку щільність зерна, і вони одразу ламаються». Лікарі попереджають: кава не панацея для тих, хто хоче схуднути. «Ефект від так званих різких кавових дієт, які по суті є психологічним та харчовим стресом для організму, недовготривалий», – стверджує фітнес-дієтолог та завідувач відділу гігієни харчування НДІ харчування України Владислав Сластін.
Скільки калорій?
Не всякий кавовий коктейль корисний для фігури. Для порівняння: кухоль латте, де замість води для приготування використовується молоко, містить близько 180 калорій, а ванільний фрапучино з вершками потягне на всі 500. Зате в чашці американо без добавок (врахуйте, кожна ложка цукру – плюс 25 калорій) всього 2 калорії. Це найдієтичніша кава у світі! «Висококалорійна кава – це та, в якій багато молока, вершків, сиропу. Але сама по собі кава практично не містить калорій», – пояснює Дорохов.
Ведмежу послугу може надати розчинний напій. Організм реагує нею відкладенням зайвих сантиметрів. Його головна відмінність – у кількості кофеїну. Натуральна кава містить близько 2% кофеїну, а його розчинний побратим – цілих 4-7%. І такий кофеїн діє жорсткіше: він дуже швидко всмоктується та чинить різкий викид адреналіну в кров. «Хімічно розчинну та натуральну каву можна вважати ідентичними, якщо виключити неминучі харчові добавки проти спостереження продукту та підсилювачі смаку. Вони й шкодять здоров’ю. Сама по собі розчинна кава не має тих корисних смакових та ароматних речовин, які є в натуральній. Ефірні олії, антиоксиданти та мікроелементи руйнуються в процесі обробки», – продовжує фахівець. Тим, хто вважає калорії, експерт радить: «Пийте натуральну чорну каву без цукру, приготовлену будь-яким способом: вона чудово підстьобує метаболізм і багата на антиоксиданти».
Зерно розбрату
У каві понад 1200 хімічних складових, дія яких по-різному позначається на роботі організму. Наприклад, теофілін і теобромін розширюють судини і допомагають боротися з нападами мігрені. А кофеїн, відомий своєю підбадьорливою дією, підвищує працездатність та концентрацію уваги, стимулює розумову діяльність та покращує кровообіг. У каві містяться вітаміни групи В та різні кислоти, що позитивно впливають на діяльність травної системи. У його складі – лінолева кислота, що допомагає зберегти еластичність шкіри. Іноді при зниженому кров’яному тиску та занепаді серцевої діяльності лікарі рекомендують випити кави і навіть не забороняють її вагітним.
І все ж таки не варто надто ідеалізувати «тягучий напій», вважає Сластін. «Справді, сьогодні накопичилося чимало доказів того, що кава захищає від багатьох хвороб. Але дослідження, як правило, лише підтверджують сприятливий вплив на організм окремих компонентів, що містяться у напої, – заявляє фахівець. – І якщо людина має схильність до низки патологій, то робити ставку лише на каві не варто».
100 чашок кави (близько 10 г кофеїну) – смертельна доза для людини.
Напій має двояку дію на організм. З одного боку, він чудово тонізує та допомагає боротися зі втомою, з іншого – пригнічує. Наша центральна нервова система дуже сприйнятлива до кофеїну, який посилює реакцію на зовнішні подразники та загострює сприйняття дійсності. Тому людям, схильним до неврозів, краще відмовитись від кави. При атеросклерозі, гіпертонічній хворобі та розладах психіки він зовсім протипоказаний.
Позитивний ефект від напою спостерігається у тому випадку, коли організм «заряджений». При виснаженні нервових та фізичних сил спроби підтримати бадьорість духу за допомогою чергової чашки подвійного еспресо можуть призвести до психічного зриву, попереджає Сластін. «Зловживати напоєм бадьорості зазвичай схильні офісні працівники, які займаються важкою розумовою працею. І якщо людина погано висипається і нерегулярно харчується, то кава може призвести не лише до неврозів, а й до вегетосудинної дистонії», – попереджає фітнес-дієтолог. Пам’ятайте, що більше п’яти прийомів щодня вже загрожують виведенням кальцію та інших мікроелементів з організму. Випиті залпом кілька порцій можуть викликати нервозність, тремтіння і прискорене серцебиття. Ще один нюанс: кава має зневоднюючий ефект. І якщо ви не можете відмовити собі в цьому задоволенні, беріть приклад із мешканців Греції чи Італії. У цих країнах обов’язково до кави подають філіжанку води. Це дозволяє заповнити запаси рідини.