Закрити
UA
Краса

Що відбувається з тілом, коли ви перестаєте їсти вуглеводи

Поділись:

Чи є життя без вуглеводів?
вуглеводи

Дієти з низьким вмістом вуглеводів за ці роки набули статусу ефективних методів боротьби з зайвою вагою, а останнім часом розробники систем харчування пішли ще далі і запропонували зовсім відмовитися від продуктів з високим вмістом цієї органічної речовини (ми зараз говоримо про кетогенної дієти та Whole30). 

Згідно з нещодавнім дослідженням, яке провів Фонд Міжнародної ради з інформації про продукти харчування, споживачі вважають цукор та вуглеводи головною причиною збільшення ваги — у них найвищий рейтинг із 2011 року.

Тоді чому лікарі все частіше кажуть, що низьковуглеводні дієти є небезпечними для здоров’я?

Читайте також: Вуглеводне чергування: ВСЕ, ЩО ВАМ ПОТРІБНО ЗНАТИ

Дослідження професора Мацея Банаха з Медичного університету в Лодзі, Польща показали, що «люди, які дотримуються низьковуглеводної дієти, мають більший ризик передчасної смерті», а також підвищений ризик розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та раку. Додаткові дослідження, проведені в окремому дослідженні в Reader’s Digest, показали, що «люди, що сидять на дієті з низьким вмістом вуглеводів і отримують менше 40% своєї щоденної норми калорій від вуглеводів, мають більш високий ризик смертності, ніж ті, хто вживає вуглеводи. помірних кількостях».

То що насправді відбувається з вашим тілом, коли ви відмовляєтеся від вуглеводів? Продовжуйте читати, щоб пізнати всю правду.

вуглеводи продукти

Джуліана Шалек, засновник The Nutrition Suite, розповіла, що дієта з низьким вмістом вуглеводів дійсно сприяє прискореній втраті ваги, оскільки зниження цієї речовини в раціоні призводить до зниження рівня глюкози та інсуліну в крові, що, у свою чергу, зводить до мінімуму накопичення жиру в тілі. А Крістін Кіркпатрік, дієтолог з клініки Клівленда, попереджає, що повне урізання вуглеводів з меню може призвести до втоми, слабкості, запаморочення, головного болю, дратівливості та нудоти, які можуть тривати кілька днів або навіть тижнів. Ваше тіло просто виснажується без основного джерела енергії.

Якщо ви повністю відмовитеся від вуглеводів, ваше тіло врешті-решт перейде в стан кетозу, коли «невеликі фрагменти вуглецю, звані кетонами, виділяються в кров, тому що тіло спалює жир замість вуглеводів». Спочатку це може здатися привабливою ідеєю, але жир є більш повільним джерелом палива, ніж глюкоза, а це означає, що вашому організму потрібно більше часу, щоб отримати доступ до нього, тому вам буде важче рухатися під час тренування або будь-якої іншої активності. 

Читайте також: ЧИ Є ЖИТТЯ БЕЗ МУЧНОГО: ЯК СПРАВИТИСЯ З ТЯГИ ДО ВУГЛЕВОДІВ

Спочатку ви втрачатимете вагу завдяки тому, що з організму почне йти вода, а тільки потім — реальна вага. Метааналіз 2013 року, опублікований у British Journal of Nutrition, в якому порівнювалися кетогенні дієти з низьким вмістом вуглеводів та традиційні дієти з низьким вмістом жирів, виявив, що кето-дієти більш ефективні для зниження рівня ожиріння. Але якщо зважити на важкі довгострокові проблеми зі здоров’ям, про які ми згадували раніше, будь-яке урізання кількості вуглеводів у раціоні шкідливе для роботи вашого організму. 

вуглеводи для схуднення

Хороша новина: не всі вуглеводи однакові. Є багато смачних продуктів з високим вмістом клітковини і низьким вуглеводів, які ви можете їсти у великих кількостях і не боятися про свою вагу. Оскільки клітковина не перетравлюється і не засвоюється, вона фактично “забиває” кишечник, створюючи відчуття ситості. Дієтолог Майя Феллер каже, що добова норма клітковини для жінок становить 25 грамів (хоча жінкам старше 50 років слід прагнути 21 грам).

Більшість людей не задовольняють свої щоденні потреби у клітковині. Дієти з низьким вмістом клітковини можуть негативно вплинути на здоров’я шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.

Читайте також: ПИТАННЯ ДНЯ: У ЯКІХ ВИНАХ МАЙНА КІЛЬКІСТЬ ВУГЛЕВОДІВ?

Знаменитий дієтолог Келлі Левек розповіла журналістам Chalkboard, що ми повинні також стежити за «щільністю вуглеводів» у наших продуктах. Простіше кажучи, густина вуглеводів означає відсоток харчової маси, яка є вуглеводом, мінус клітковина. Як пояснює Левек, більшість продуктів з високим вмістом вуглеводів у вашому організмі зрештою перетворюється на цукор. Цілісні продукти в природі не мають щільності вуглеводів більше 30%, навіть овочі з високим вмістом вуглеводів матимуть щільність значно нижчу. Чого не можна сказати про оброблені продукти, яких потрібно уникати за всяку ціну.

вуглеводи функції

Насамкінець хочемо сказати, що вам не слід критично обмежувати кількість вуглеводів і тим більше повністю відмовлятися від них. Робіть ставку на корисні вуглеводи, які не пройшли через очищення. Вони містяться в цілісному зерні, фруктах та овочах. А ось чого вам варто уникати, так це вже названих вище оброблених продуктів, червоного м’яса та цукру.  

Джерело фото: unsplash.com