Якщо після свят ви наважитеся сісти на низьковуглеводну дієту, ця шпаргалка вам знадобиться!
Насамперед хотілося б сказати, що не варто вимірювати корисність овочів за тим, скільки в них міститься вуглеводів. Дієтологи сходяться в одному: всі овочі корисні і чим більше ви їх їсте, тим краще. Але якщо так сталося, що вам потрібно контролювати кількість вуглеводів, ось список найбезпечніших продуктів:
Повинні зізнатися, що всі листові овочі не перевантажені вуглеводами, але король серед них салатний лист. Через високий вміст води в ньому практично немає карбогідратів. За даними Medical News Today, порція салату містить близько 2,97 г вуглеводів. Тому, якщо ви хочете, щоб кількість вуглеводів залишалася на низькому рівні, оберіть цей листовий овоч. Хоча, маємо визнати, у ньому менша кількість корисних речовин через вищезгадану водянистість.
У багатьох низьковуглеводних дієтах гриби виступають ключовим інгредієнтом страв, оскільки вони живильні, ситні і є прекрасною альтернативою тваринному білку. Відповідно до того ж Medical News Today, білі гриби — найкращий вибір, тому що в них міститься всього 3,26 г вуглеводів на 100 г. А яка різноманітність у приготуванні!
Читайте також: ЗАМІСТЬ М’ЯСА: ОВОЧІ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ ПОБУДУВАТИ М’язову МАСУ
Селера – відмінна ідея для перекушування (в ньому всього 2,97 грама вуглеводів на порцію). І нехай його смак може комусь здатися надто специфічним, у нас є просте рішення — приготуйте смачний соус, наприклад песто або хумус, і подавайте селеру з ним у парі. Є ще одне рішення: відправте стебла селери в духовку і злегка присмажте.
Огірок складно назвати екзотикою навіть у зимовий час, тому вам не доведеться хитрувати з тим, як його приготувати. Цей овоч дуже люблять дієтологи, адже через високий вміст H2O (до 95%) у ньому практично немає калорій, та й вуглеводів також. За даними MNT, порція огірків без шкірки міститиме близько 2 г вуглеводів і 3, якщо з шкіркою.
Дієтологи запевняють, що немає кращого овочу, ніж редис. На нього варто робити ставки і тим, хто вірно намагається, і тим, що намагається скинути зайве на дієті. Згідно з посібником з дієти Аткінса, шість плодів редису дорівнюють лише одному граму вуглеводів, а одна чашка – близько 4 грамів.
Зудлс або паста з цукіні – тренд, який змінив наші уявлення про вегетаріанську їжу ще минулого року. Ця інформація на випадок, якщо ви думаєте, що цукіні не можна перетворити на повноцінне блюдо. З огляду на високий вміст поживних речовин і води в цьому овочі та низький — вуглеводів, не дивно, що воно користується популярністю. Згідно зі статтею на Healthline, одна чашка або близько 124 г цукіні містить 4 г вуглеводів.
Хрестоцвіті мають славу продуктів, що практично не складаються з вуглеводів. Складно повірити, але в половині склянки зеленої або червоної капусти є лише 2 г вуглеводів. Однак повинні попередити, що їх кількість зростатиме, якщо йдеться про ферментовану капусту або, іншими словами, квашену.
Читайте також: 10 КРАЩИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я
Цвітна капуста – чудова альтернатива звичному гарніру. Ви можете запекти її в духовці з оливковою олією або зробити з нею смачну та корисну запіканку – варіантів страв просто маса. Тільки пам’ятайте, що у шести суцвіттях цвітної капусти міститься близько 4,4 г вуглеводів.
Як і цвітну капусту, броколі можна і тушкувати, і варити, і запікати. Знову ж таки, вона відноситься до сімейства хрестоцвітих, і крім того, що може похвалитися великою кількістю сірки (яка здатна запобігти або знизити ризик розвитку раку), вона має вражаюче низький рівень вуглеводів. Одна чашка сирої брокколі дасть близько 6 г вуглеводів.
Капусти багато не буває, якщо йдеться про овочі з низьким вмістом вуглеводів та калорій. Брюссельська капуста – не виняток. За даними Healthline, половина чашки приготовлених паростків містить 6 г вуглеводів. І це за безперечних смакових якостей брюссельської капусти!
Джерело фото: unsplash.com