Не всі молочні продукти повинні бути у стоп-листі у людей з непереносимістю лактози.
Вершковий, горіховий, солодкуватий або терпкий смак сиру часом настільки сильний і привабливий, що хочеться забути навіть про індивідуальні особливості організму по відношенню до лактози. Але винятки з правил можна робити не лише на шкоду своєму здоров’ю. Розповідаємо про види сиру, який не завдасть шкоди здоров’ю людей з непереносимістю лактози.
Читайте також: Непереносимість лактози: причини, симптоми, лікування
Непереносимість лактози – індивідуальна сприйнятливість організму до продуктів із високим вмістом цього компонента в продуктах харчування. Прийом такої їжі може викликати здуття живота, біль, проблеми із травленням та газоподібні виділення.
Найбільша кількість лактози містить незбиране молоко – 4,8%, що робить його одним з найгірших збудників проблем зі шлунком у людей з непереносимістю лактози. Тішить інше: з сирами ситуація набагато краща!
Як правило, чим свіжіший сир, тим більше лактози він містить, тому тим, у кого чутливі шлунки, варто уникати вершкових сортів на кшталт рикотти та сиру. Ускладнює перетравлення наявність у лактозі цукру, саме тому витримані тверді сири, де його міститься мало, можна викреслювати зі стоп-листа всім людям із чутливістю до лактози.
За словами Стіва Карпера, автора книги «Молоко не для всіх: Жити з непереносимістю лактози», у кількох видах сиру міститься мізерна кількість лактози.
Читайте також: 7 продуктів, які допоможуть зміцнити імунну систему восени
Наявність лактози: 0-1,1%
Якщо назва цього сиру вам ні про що не говорить, його зовнішній вигляд, напевно, нагадає камамбер або брі.
Наявність лактози: 0-1,8%
Хоча камамбер не відноситься до твердих сирів, в одній порції він містить не більше двох грамів лактози. Отже, якщо планували вечір із келихом вина та камамбером, не відмовляйте собі в задоволенні!
Наявність лактози: 0-2,1%
Не варто відмовлятися від смаженого чеддера, адже в одній порції цього сиру міститься менше 0,1 г лактози. Для порівняння: у склянці молока близько 12 г. Точна цифра залежить від марки, але як експеримент завжди дивіться на склад і шукайте, чи є в продукті цукор і на якій позиції з усіх перерахувань він знаходиться. Якщо на початку, то його міститься багато, чим ближче до кінця — тим менше цукру в продукті.
Читайте також: 5 стоп-продуктів, які краще не їсти перед сном
Наявність лактози: 0-2,1%
Твердий італійський сир із низьким вмістом лактози може бути двох видів: солодким або пікантно-мигдальним.
Наявність лактози: 0-2,2%
Голландський сир гауда голландському сиру гауде різниця, а залежить все від інгредієнта, з якого його роблять: коров’яче молоко, козине або овече. Пам’ятайте, що чим старший сир і що більше він витриманий, то менше в ньому лактози.
Читайте також: 7 корисних продуктів з високим вмістом естрогену
Наявність лактози: 0-2,5%
Блакитні сири, на відміну своїх твердих побратимів, містять більше лактози. Тим не менш, рокфор або горгонзол можна включити в свій раціон. Пам’ятайте, що навіть найкорисніші сири практично без лактози можуть бути важкими для шлунка і жирними.
Наявність лактози: 0-3,2%
Довго витримані тверді сири – гарний вибір, оскільки більша частина лактози зливається із сироваткою та розщеплюється ензимами в процесі старіння. Розсипчасті та м’які сири, такі як пармезан, грана падано та пекорино витримуються більше року і до того часу, поки вони потраплять до вас на стіл, лактози в них не залишиться.
Читайте також: Список продуктів, багатих на вітамін D
Наявність лактози: 0-3,4%
Швейцарці настільки люблять свій сир і пишаються ним, що провели повноцінне дослідження та визначили кількість лактози у найпоширеніших сортах. У результаті виявилося, що багато хто з них — грюєр, ементаль і раклет — містять настільки мало лактози, що її у складі навіть не помітили.
Фото: unsplash.com