Закрити
UA
Краса

5 фактів, які ви повинні знати про органічну їжу

Поділись:

Використовуйте наш гід з органічної їжі, щоб харчуватися виключно корисними продуктами та мінімізувати вживання пестицидів та нітратів.
органіка

Мода на органічну їжу сьогодні набирає божевільних обертів, відкривається все більше і більше спеціалізованих лавок і магазинів, свіжі соки приходять на зміну пакетованим, а продукти у бабусь стають набагато ціннішими, ніж продукти з прилавків супермаркетів. Але не завжди органічна їжа може приносити користь, адже всі ми чудово знаємо про такі неприємні речі, як нітрати та інші мінеральні добрива, якими можуть покриватися «свіжі» продукти. Щоб уникнути цих неприємностей та виключити зі свого споживання неправильну органічну їжу, ми вирішили зібрати кілька корисних фактів про неї.

Читайте також: КОРИСНИЙ СПИСОК: ПРОДУКТИ, БАГАТІ КЛІТЧАТКОЮ

Що таке органічна їжа? 

Здорове харчування включає вживання органічної їжі, але що саме мається на увазі під цим поняттям? Хоча органічні продукти харчування можуть бути отримані внаслідок використання деяких синтетичних інгредієнтів, все ж таки ці продукти повинні відповідати стандартам, які жорстко регулюються Міністерством охорони здоров’я. Наприклад, зернові культури зазвичай вирощують без синтетичних пестицидів, штучних добрив, опромінення (форм радіації, що використовується для знищення бактерій) або біотехнології. Тварини на органічних фермах їдять органічно вирощений корм та вирощуються без антибіотиків чи синтетичних гормонів росту. 

Такі продукти не повинні містити в собі:

  • генетично модифіковані організми, більш відомі як ГМО;
  • хімічно синтезовані компоненти, консерванти, барвники, загусники тощо;
  • сировина сільськогосподарського походження, вирощена поблизу промислових центрів

органіка

Чи є органічна їжа оптимальною для організму?

Згідно з деякими дослідженнями, органічні продукти харчування можуть мати більшу харчову цінність, ніж звичайні продукти харчування. Причина: відсутність пестицидів і добрив (фітохімікатів), які посилюють стійкість рослин до бур’янів і шкідників. Деякі дослідження вважають, що пестициди в нашій їжі можуть провокувати появу безлічі хвороб, починаючи від головного болю і, закінчуючи онкозахворюваннями. Але багато експертів стверджують, що рівень нітратів у звичайній їжі є безпечним для більшості здорових дорослих людей. Однак навіть низький вміст цього хімікату в продуктах харчування може бути більш токсичним для маленьких дітей через їхню менш розвинену імунну систему і для вагітних жінок (це додає навантаження на їх органи). Концентрацію пестицидів важче вирахувати в м’ясних і молочних продуктах (тварини можуть споживати невелику кількість пестицидів залежно від їхнього раціону), але багато вчених стурбовані тим, що антибіотики, якими «напихають» більшість сільськогосподарських тварин можуть погано позначитися на здоров’ї людини.

Виходячи з цих непривітних досліджень, можна вважати, що органічна їжа, яка не містить у собі фітохімікатів та антибіотиків, набагато корисніша за звичайну, яку поставляють на продаж до супермаркетів.

Чи впливає вирощування органіки на довкілля?

За даними Organic Trade Association, органічне землеробство знижує рівень забруднюючих речовин у підземних водах і створює більш багатий ґрунт, який сприяє зростанню рослин і одночасно знижує ерозію. Це також зменшує кількість пестицидів, які можуть опинитися у вашій тарілці. Крім того, органічне сільське господарство використовують на 50 відсотків менше енергії, ніж звичайні ферми, які постачають супермаркети товарами.

Читайте також: СПИСОК ДІЄТОЛОГА: ГОЛОВНІ ЖИРОСПАЛЬНІ ПРОДУКТИ

Де краще купувати органічні продукти?

Якщо ви можете собі це дозволити, купуйте місцеві та органічні продукти на фермерських ринках або спеціалізованих лавках. Якщо ж у вас немає таких місць, тоді зверніть увагу на пенсіонерів, які продають свої продукти, адже їх також можна назвати органічними, оскільки були вирощені без використання хімітаків і в невеликих кількостях. 

Також перед покупкою продуктів, вам необхідно ознайомитися з особливим списком, який ще називають «брудною дюжиною» – це продукти харчування, в яких може міститися велика кількість нітратів: персики, полуниця, нектарини, яблука, шпинат, селера, груші, солодкий перець, вишня, картопля, салат та імпортний виноград. Ці фрукти та овочі найчастіше обробляють хімікатами, щоб вони не втрачали свій товарний вигляд під час транспортування. Щоб докладніше дізнатися про ці та інші подібні продукти, перейдіть на сайт foodnews.org

органіка

Органічна їжа смачніша?

Будь-хто, хто любить органічну їжу, скаже, що смак набагато кращий, ніж у фруктів чи овочів, які оброблені пестицидами, — але чи це так? Згідно з дослідженням 2014 року, опублікованому в Британський журнал харчуванняБільш високий рівень антиоксидантів в органічних продуктах може фактично підвищити його органолептичні властивості: його аромат, смак і навіть відчуття в роті, коли ви його їсте. Так що, так, органічна їжа смачніша за звичайну.

Фото: unsplash.com