Час перестати вірити у все те, що говорять нам про алергію.
Тепла пора року завжди приносить за собою не лише сонячні дні та гарний настрій, а й сезонну алергію. Ті, кому знайоме це явища, точно не чекають із таким нетерпінням весняно-літнього періоду. Але, насправді, навколо алергії утворилося багато міфів, у які треба переставати вірити. Фахівці із фонду Розуміння алергії розвінчали кілька із них.
Багато хто вважає, що якщо у людини непереносимість молока, то це означає, що у неї на цей продукт алергія. Насправді, це не так.
Непереносимість харчових продуктів часто плутають із алергією, оскільки вони можуть мати схожі симптоми. Непереносимість їжі – це алергія, оскільки вона пов’язані з імунної системою. Ті, хто має непереносимість, зазвичай можуть дозволити собі вживати невелику кількість продуктів, які їм протипоказані. Люди, які страждають на алергію на продукти харчування, зазвичай реагують навіть на крихітну кількість їжі, реакція відбувається швидко і може нести загрозу життю.
E-добавки – це харчові добавки, які бувають як натуральні, так і синтетичні, та вважаються безпечними Європейським органом за стандартами на харчові продукти. Деякі з них є важливими вітамінами, наприклад, E300 – це вітамін С, а E101 – вітамін B2. Єдина зареєстрована алергічна реакція на E добавки відноситься до речовин, отриманих з природних продуктів, які містять білки. Цей елемент майже завжди викликає алергічну реакцію.
Виняток із правила: Сульфіти, також відомі як E-добавки E220-229, використовуються як консерванти в деяких продуктах і напоях. Сульфіти зазвичай провокують алергію на вино. Сульфітна алергія існує, але дуже рідко зустрічається. Більшість людей, які думають, що у них алергія на сульфіти, ймовірно, відчувають неімунну реакцію (відому як реакція роздратування, можливо викликана розширеними капілярами), які викликають чхання, нежить та тяжке дихання.
Читайте також: ЯГОДКА МОЯ: ВСЕ ПРО КОРИСТЬ ПОЛУБНИКИ
Сучасне життя фокусується на необхідності скорочення «штучних продуктів» та прагнення більш «натурального» життя або дієти. Це призвело до необхідності заміни синтетичних речовин на продукти, виготовлені з екстрактів рослин та тваринних жирів, проте це фактично збільшує ризик впливу алергенів. Наприклад, заміна синтетичних сполук у милі «природною» пшеницею призвела до появи алергічних реакцій у людей, які страждають на алергію на цей продукт.
У деяких клініках та книгах про природне здоров’я стверджують, що алергія викликана накопиченням «токсичних речовин» у нашому організмі, таких як важкі метали, оброблені харчові продукти та хімічні добавки, створюючи переломний момент, званий «токсичним навантаженням».
Теорія полягає в тому, що «токсини» та оброблений цукор змушують наш організм перебувати у стані підвищеного запалення і, отже, викликають розвиток алергії. Існують компоненти сучасного життя, які збільшують ймовірність алергії. Все, що змінює звичний спосіб життя (наприклад, переїзд), може підвищити ризик алергії. Однак не було знайдено жодних доказів зв’язку між «токсинами» та алергією.
Віра в те, що алергічні реакції стають більш серйозними щоразу, коли людина піддається впливу алергену, є хибною. Багато факторів впливає на міцність алергічної реакції, включаючи кількість алергену, місце впливу, поєднання з алкоголем, фізичні вправи, стрес, відсутність сну або наркотики. Поки що невідомо, чому деякі з цих факторів погіршують реакцію.
Багато продуктів, що містять маточне молочко, продаються в магазинах здорової їжі як натуральні ліки від сезонної алергії. Немає жодних доказів, які б підтверджували цей факт. Може бути навіть небезпечним заміна фармакологічних ліків на натуральне, тому що ці неперевірені методи лікування є потенційними алергенами.
Читайте також: 6 СПОСІБІВ ВРЯТУВАТИСЯ ВІД СЕЗОННОЇ АЛЕРГІЇ
На жаль, немає такого поняття, як гіпоалергенна кішка чи собака. Домашні вихованці є носіями алергенів, і це не обов’язково може бути шерсть. Лупа також несе загрозу людині, яка страждає від алергії. Деякі породи виробляють менше лупи, ніж інші, але вони можуть викликати алергічні реакції.