Закрити
UA
Краса

Що додати до раціону для здоров’я серця

Поділись:

posts-to-db-Фото 1

Захворювання серця, високий кров’яний тиск, діабет та підвищений рівень холестерину зустрічаються набагато частіше, ніж ви вважаєте. За даними Центру контролю та профілактики захворювань проблеми із серцем є основною причиною смерті серед чоловіків та жінок. Навіть якщо обстеження не говорять про жодні проблеми, краще подбати про себе заздалегідь, щоб запобігти та зменшити шанси розвитку серцево-судинних захворювань та інших медичних проблем. 

Читайте також: 5 речей, які ускладнюють шлях до здорового способу життя

Дієтолог Лорі Графф радить виключити з раціону цукор, фаст-фуд, рафіновані або оброблені продукти, які не містять поживних речовин. А ось додати до раціону варто таке:

posts-to-db-Фото 2

1. Фрукти і овочі

Американська кардіологічна асоціація рекомендує з’їдати на день принаймні 4,5 чашки фруктів та овочів. Увімкніть фрукти та овочі у повсякденний раціон, і це допоможе знизити ризик серцево-судинних захворювань, а також інсультів.

Наприклад, ці фрукти та овочі багаті на антиоксиданти і корисні для серця:

  • яблука, банани, чорниця, ожина, диня, ківі, апельсини, ананаси, малина та полуниця
  • морква, помідори черрі, брокколі, цвітна капуста, картопля, червоний, жовтий, помаранчевий та зелений перець, кукурудза, шпинат, капуста

На сніданок:

  • додайте нарізані овочі в омлет чи кашу
  • додайте цілісні або нарізані кубиками фрукти до грецького йогурту, пластівців або вівсянки
  • зробіть смузі та візьміть із собою на роботу корисний напій

На обід чи вечерю:

  • під час обіду овочі можна додати до салату, супів або до каші.
  • фрукти – ідеальне перекушування між основними прийомами їжі. Овочі також можна зробити перекушуванням. Наприклад, поріжте моркву, селера та огірок і візьміть із собою в контейнер.

Читайте також: 8 продуктів, які допоможуть уникнути зморшок

 

posts-to-db-Фото 3

2. Цілісне зерно та клітковина

Цільнозернові продукти виготовляються з необробленого цільного зерна (висівків) та є відмінним джерелом харчових волокон, які допомагають підвищити рівень холестерину в крові та знизити ризик розвитку серцевих захворювань, інсульт, ожиріння та діабет другого типу. Але тільки в тому випадку, якщо вони регулярні у вашому раціоні. 

Згідно з Американською кардіологічною асоціацією (AHA), харчові волокна можуть бути нерозчинними або розчинними, але однаково допомагають зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Розмір порції на день залежить від різних факторів: віку, ваги та стану здоров’я в цілому. AHA рекомендує стежити за тим, щоб, як мінімум, половина з усіх зернових, які ви їсте, була з цільного зерна. 

Цілісне зерно:

  • борошно грубого помелу
  • вівсяна каша
  • коричневий рис
  • цільнозерновий хліб та паста

Розчинні/нерозчинні волокна:

  • бобові, горох
  • пшениця, жито, рис

На сніданок:

  • вівсяні пластівці, цільнозерновий хліб на додачу до основного прийому їжі – ідеальний початок дня. Також з цільнозернового борошна можна приготувати млинці, вафлі або кекси. 

На обід та вечерю:

  • використовуйте цільнозерновий хліб, пасту та цільнозернові продукти, щоб зробити обід та вечерю корисним як для фігури, так і для серця

Читайте також: Продукти, які можна їсти під час хвороби та яких варто уникати

posts-to-db-Фото 4

3. М’ясо, птиця та риба

Насичені жири можуть підвищити рівень холестерину в крові та посилити проблеми із серцем. Червоне м’ясо (яловичина, свинина та баранина) зазвичай містить більше холестерину та насичених жирів, ніж риба чи птиця. Жирні кислоти омега-3, що є у рибі, можуть допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань. Згідно з AHA, варто вживати близько 170 грамів риби, птиці або пісного м’яса на день і не менше двох порцій запеченої або смаженої риби на тиждень.

Що додати до раціону:

  • креветки, лосось, скумбрія, форель, тунець
  • курка чи індичка
  • пісне м’ясо
  • замінники м’яса: боби, горох, сочевиця чи тофу

Читайте також: 20 порад, як отримати здорову та сяючу шкіру

posts-to-db-Фото 5

4. Горіхи і насіння

При помірному вживанні горіхів, користь для серця буде незамінна. Додайте в якості перекусів у свій раціон волоські горіхи, фісташки, кешью, щоб насититися та отримати потрібну дозу клітковини, жирних кислот омега-3 та білка. Не забувайте і про насіння. Наприклад, чиа багаті на розчинну клітковину, а насіння кунжуту — лінолеву кислоту, жирну кислоту омега-6, яка може допомогти контролювати шкідливий холестерин. 

posts-to-db-Фото 6

5. Трави

“Трави наповнені поживними речовинами і є простим способом включати зелень у кожен прийом їжі”, – розповідає дієтолог Лорі Графф. Під час приготування їжі використовуйте не лише спеції, а й часник, розмарин, лаванду, глоду або женьшень.

Джерело фото: unsplash.com