Міністерство охорони здоров’я опублікувало поради, скільки овочів і фруктів треба їсти на день, щоб бути здоровим.
Лікарі радять розширювати раціон сезонними продуктами. Літо – сезон овочів і фруктів. Тож у МОЗ опублікували поради, скільки овочів і фруктів треба їсти на день, щоб бути здоровим.
“Без овочів і фруктів неможливе здорове харчування і здорове життя загалом. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2017 році через недостатнє споживання цієї групи продуктів у світі сталося 3,9 млн смертей. Як це пов’язано? Брак фруктів і овочів у щоденному раціоні збільшує ризик розвитку неінфекційних захворювань. Це ожиріння, серцево-судинних хвороб та певних видів раку”, – зазначають у МОЗ.
Багато поживних речовин, необхідних організму, можна отримати саме із овочів і фруктів. Вони містять вітаміни, мінерали, клітковину. А також корисні нехарчові речовини – рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. ВООЗ рекомендує вживати принаймні 200 г овочів і 200 г фруктів на день.
Також лікарі радять включати в раціон різні види овочів і фруктів, бо кожен має свій набір корисних речовин. Віддавати перевагу рекомендують локальним продуктам. Найкращий варіант – вживання свіжих овочів і фруктів. Проте допустимі й заморожені або консервовані. Але якщо вони приготовані без додавання солі або цукру. Для отримання максимального спектра поживних речовин, треба споживати як сирі, так і приготовані продукти. Якщо важко перейти на правильне харчування одразу, поступово додавайте овочі і фрукти до кожної страви.
Автор: Яна Панюшкіна
Фото: Kristen Kaethler / Unsplash
Читайте також: ЯК ЗБЕРІГАТИ ЇЖУ, КОЛИ ВИМКНУЛИ СВІТЛО: ПОРАДИ МОЗ