UA
RU

Що їсти і пити у спеку: поради дієтологів

Редагувати переклад

Міністерство охорони здоров’я розповіло, що їсти й пити, щоб краще переносити спеку. Поради дає Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України.

спека продукти харчування що їсти і пити

Щоб покращити самопочуття у спеку, дієтологи радять переглянути харчування та питний режим.

Що їсти у спеку 

Сезонні фрукти, ягоди і овочі — найкращі продукти у спеку. На відміну від більшості харчових продуктів, у фруктах, овочах та ягодах міститься максимальний відсоток рідини. Вони легко перетравлюються і відновлюють водний баланс. Тому влітку варто обирати рослинну їжу з найбільшим вмістом води. Це ягоди, кавун, огірки, томати, селера, болгарський перець, шпинат, листя салату, капуста кале. Також фрукти, ягоди та овочі не потребують додаткової кулінарної обробки. Їх не треба готувати, а значить, й включати піч, яка підвищує температуру в приміщенні. 

Проте, варто пам’ятати, що ці продукти містять багато харчових волокон і фруктоолігосахаридів. Вони можуть спричинити дискомфорт, а саме здуття живота. Тож дієтогоги радять поступово збільшувати кількість овочів, фруктів і ягід та вживати їх невеликими порціями.

Що пити у спеку

Найкращі напої у спеку — звичайна вода, яка не має солоного, кислого, лужного або гіркого смаку, та напої без цукру, кофеїну, алкоголю і калорій. Якщо ви не займаєтеся спортом чи не маєте фізичної активності високої інтенсивності або значної тривалості, відмовтеся від напоїв з додатковим вмістом електролітів. Такі напої зазвичай містять забагато цукру. Також будьте обережні з холодними напоями. У разі нездужання уникайте їхньої надмірної кількості. 

Що краще не їсти у спеку

У спеку варто уникати насичених жирами та солоних страв, великої кількості борошняних виробів та солодощів. Перетравлення цих продуктів супроводжується додатковим утворенням тепла. Влітку краще перейти на легші страви помірного об’єму, які можна вживати частіше, ніж три стандартні прийоми їжі. Наприклад, стандартний обід із двох страв (першого та мʼяса з гарніром і салатом) краще розділити на два прийоми їжі: окремо — перше і салат, окремо — м’ясо з гарніром. Також влітку треба обмежити оброблені продукти — від снеків до цукерок. 

Що краще не пити у спеку

У спеку краще не пити напої з кофеїном, бо вони мають сечогінний ефект. Особливо втрату рідини можуть спричинити енергетичні напої з кофеїном. А от кількість кофеїну, яка міститься у порції кави або чаю, не спричиняє подібних ефектів.

Автор: Яна Панюшкіна

Фото: Nadine Primeau / Unsplash

Читайте також: ЯК ПРАВИЛЬНО КОРИСТУВАТИСЯ КОНДИЦІОНЕРАМИ: ПОРАДИ ЛІКАРІВ

 

 

 

Статьи по теме