Закрити
UA
Життя

Карантин та кухня: як готувати так, щоб не витрачати півдня

Поділись:

Як же важко буває готувати щодня по три рази, а скільки часу і сил це забирає! Особливо зараз, коли ми не снідаємо на шляху на роботу або не виходимо на бізнес-ланч.

posts-to-db-Фото 1

Редакція Marie Claire поговорила із дипломованим нутріціологом та засновницею школи правильного харчування theBODY school – Софією Рожко, щоб дізнатися, як готувати так, щоб не витрачати на це три години на день.

По собі знаю як це. І особливо якщо йдеться про правильне харчування. Але, маю намір запевнити, що все може бути інакше. Вся справа в організації, а ще важливу роль відіграє меню хоча б на найближчі три дні. Так ви не будете спонтанно хапати щось із холодильника,

стверджує Софія Рожко.

Щоб не повторювати зайвих дій та не витрачати кілька годин на приготування їжі, нутріціолог готує на тиждень уперед.

posts-to-db-Фото 2

@fabmusediana

Для цього необхідно:

  • скласти меню на кілька днів уперед (у нашому прикладі це три дні), але надалі краще планувати на тиждень;
  • скласти перелік товарів для походу в магазин;
  • готувати всі страви паралельно, а не чекати, поки закінчиться один процес, щоб потім розпочати другий;
  • виділити один вечір, щоб приготувати все.

    Давайте розберемося на прикладі різноманітного та корисного меню на три дні:

День 1

posts-to-db-Фото 3

Сніданок:

Тост з арахісової пастою та бананом

  • цільнозерновий тост – 2 шт.
  • арахісова паста – 2 ст.
  • банан – 1 шт.

Обід:

Курка капрезе та булгур з тушкованими овочами

  • філе індички – 400 г.
  • моцарелла – 150 г.
  • томат – 1 шт.
  • заморожені овочі – 300 г.

Вечеря:

Салат з редискою, спаржею та тунцем

  • редис – 150 г. 
  • спаржа – 100 г. 
  • тунець – 50 г.
  • грецький йогурт або сирний сир – 50 г.

Читайте також: ЯК З’ЄСТИ МЕНШЕ: ПОРАДИ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ

День 2

posts-to-db-Фото 4

Сніданок:

 Булгур з овочами

  • булгур – 100 г.
  • заморожені овочі – 300 г.

Обід:

Сочевичний суп та тост з козячим сиром

  • сочевиця – 1/2 склянки
  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт. 
  • томатна паста – 200 мл.
  • козячий сир – 70 г.

Вечеря:

Курка капрезе зі спаржею

  • індичка – половина порції з першого дня
  • спаржа – 150 г.

День 3

posts-to-db-Фото 5

Сніданок:

сирники

  • сир – 200 г. 
  • жовток – 1 шт.
  • мед – 1 ст.

Обід:

Омлет з овочами та сиром

  • заморожені овочі – 200 г.
  • яйця – 2 шт.
  • сир – 50 г.

Вечеря: 

Парові рибні котлети, сезонний салат та гречана каша

  • гречана каша – 100 г.
  • філе білої риби – 150 г.
  • цибуля ріпчаста – ½
  • овочі для сезонного салату

Читайте також: ЧОМУ НЕ ПОТРІБНО СКУПАТИ ВСІ ПРОДУКТИ: ЯК ПЛАНУВАТИ МЕНЮ НА КАРАНТИНІ

posts-to-db-Фото 6

Список продуктів: 

З чого починати? Слідуйте за мною від кроку до кроку і побачите, як швидко ви впораєтеся.

Крок 1

Так, збираючись приготувати повноцінне меню на три дні, я насамперед починаю з каш –  булгура, а також гречки. Знадобиться 100 гр одного та другого у сухому вигляді. Усього 10 хвилин і каші готові.

Крок 2

Поки вариться булгур і гречка, готуємо індичку капрезе. Розрізаємо індичку на два шматочки, потім перекладаємо на деко і посипаємо сіллю та перцем. Нарізаємо кільцями помідор і покриваємо їм індичку повністю. Зверху кладемо щільним шаром 150 г моцарелли.

Індичку відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин і приступаємо до супу.

Крок 3

Для того щоб приготувати сочевий суп, дрібно нарізаємо моркву та цибулю, тушкуємо. Після цього потрібно додати сочевицю (півсклянки) і воду. Нехай вариться 25 хвилин. Все збити блендером. У фіналі можна прикрасити козячим сиром зверху.

Читайте також: ТРИ СТРАВИ З НОРВЕЗЬКОЇ СЕМГИ ВІД ШЕФ-ПОВАРУ ГУННАРУ ЄНСЕНА

posts-to-db-Фото 7

Крок 4

Поки готується суп і запікається індичка робимо парові рибні котлети. Для цього нам потрібно зробити фарш за допомогою блендера. Для приготування фаршу знадобиться: 150 г білої риби + 1/200 цибулини + 20 яйце. Після того, як всі перебили в блендері, ліпимо руками невеликі круглі котлетки і ставимо готуватися на пару або запікаємо в духовці при температурі 25 градусів XNUMX-XNUMX хвилин.

Крок 5

Готуємо спаржу. Нагадую, що спаржа у нас фігурує двічі. Її потрібно проварити в окропі 3-4 хвилини, а потім залити крижаною водою, щоб була хрумкою. Частину відкласти для салату з тунцем, а частина – на вечерю з рибними котлетами.

Крок 6

Для того щоб приготувати тушковані овочі, нагріваємо на сковороді чайну ложку олії та обсмажуємо дві часточки часнику, після гасимо на сковороді овочі 15 хвилин.

Додаємо сирний сир і перемішуємо, зверху  тунець та зелень.

Читайте також: СМАК ІТАЛІЇ: ТРИ СТРАВИ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОЇ ВЕЧЕРІ

Крок 7

Як приготувати сирники? Змішуємо сир і яєчний жовток, формуємо сирники, обвалюємо в цільнозерновому борошні і смажимо на сковороді без олії. До сирників під час подачі можна додати мед.

Крок 8

Після цього готуємо тости з арахісової пастою і бананом, а в сочевий суп додаємо томатну пасту. У тушковані овочі додаємо два яйця і смажимо на сковороді. Зверху посипаємо сиром (зовсім небагато, буквально 50 г).

Фінальне:

Переносимо всі страви в контейнери і протягом наступних днів зовсім не думаємо про свій раціон, а тільки насолоджуємося.

Як бачите, багато чого дійсно залежить від попереднього планування. До мене, як нутріціолог, дуже часто звертаються з проханням/порадою про те, як можна урізноманітнити меню, як готувати швидко. Нещодавно я запустила новий продукт меню на тиждень і на місяць, де зібрала і списки продуктів, рецепти та меню на кожен день з інструкцією зі зручного та швидкого приготування, а головне корисному,

— каже Софія.