Як же важко буває готувати щодня по три рази, а скільки часу і сил це забирає! Особливо зараз, коли ми не снідаємо на шляху на роботу або не виходимо на бізнес-ланч.
Редакція Marie Claire поговорила із дипломованим нутріціологом та засновницею школи правильного харчування theBODY school – Софією Рожко, щоб дізнатися, як готувати так, щоб не витрачати на це три години на день.
По собі знаю як це. І особливо якщо йдеться про правильне харчування. Але, маю намір запевнити, що все може бути інакше. Вся справа в організації, а ще важливу роль відіграє меню хоча б на найближчі три дні. Так ви не будете спонтанно хапати щось із холодильника,
– стверджує Софія Рожко.
Щоб не повторювати зайвих дій та не витрачати кілька годин на приготування їжі, нутріціолог готує на тиждень уперед.
Тост з арахісової пастою та бананом
Курка капрезе та булгур з тушкованими овочами
Салат з редискою, спаржею та тунцем
Читайте також: ЯК З’ЄСТИ МЕНШЕ: ПОРАДИ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ
Булгур з овочами
Сочевичний суп та тост з козячим сиром
Курка капрезе зі спаржею
сирники
Омлет з овочами та сиром
Парові рибні котлети, сезонний салат та гречана каша
Читайте також: ЧОМУ НЕ ПОТРІБНО СКУПАТИ ВСІ ПРОДУКТИ: ЯК ПЛАНУВАТИ МЕНЮ НА КАРАНТИНІ
З чого починати? Слідуйте за мною від кроку до кроку і побачите, як швидко ви впораєтеся.
Так, збираючись приготувати повноцінне меню на три дні, я насамперед починаю з каш – булгура, а також гречки. Знадобиться 100 гр одного та другого у сухому вигляді. Усього 10 хвилин і каші готові.
Поки вариться булгур і гречка, готуємо індичку капрезе. Розрізаємо індичку на два шматочки, потім перекладаємо на деко і посипаємо сіллю та перцем. Нарізаємо кільцями помідор і покриваємо їм індичку повністю. Зверху кладемо щільним шаром 150 г моцарелли.
Індичку відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин і приступаємо до супу.
Для того щоб приготувати сочевий суп, дрібно нарізаємо моркву та цибулю, тушкуємо. Після цього потрібно додати сочевицю (півсклянки) і воду. Нехай вариться 25 хвилин. Все збити блендером. У фіналі можна прикрасити козячим сиром зверху.
Читайте також: ТРИ СТРАВИ З НОРВЕЗЬКОЇ СЕМГИ ВІД ШЕФ-ПОВАРУ ГУННАРУ ЄНСЕНА
Поки готується суп і запікається індичка – робимо парові рибні котлети. Для цього нам потрібно зробити фарш за допомогою блендера. Для приготування фаршу знадобиться: 150 г білої риби + 1/200 цибулини + 20 яйце. Після того, як всі перебили в блендері, ліпимо руками невеликі круглі котлетки і ставимо готуватися на пару або запікаємо в духовці при температурі 25 градусів XNUMX-XNUMX хвилин.
Готуємо спаржу. Нагадую, що спаржа у нас фігурує двічі. Її потрібно проварити в окропі 3-4 хвилини, а потім залити крижаною водою, щоб була хрумкою. Частину відкласти для салату з тунцем, а частина – на вечерю з рибними котлетами.
Для того щоб приготувати тушковані овочі, нагріваємо на сковороді чайну ложку олії та обсмажуємо дві часточки часнику, після гасимо на сковороді овочі 15 хвилин.
Додаємо сирний сир і перемішуємо, зверху – тунець та зелень.
Читайте також: СМАК ІТАЛІЇ: ТРИ СТРАВИ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОЇ ВЕЧЕРІ
Як приготувати сирники? Змішуємо сир і яєчний жовток, формуємо сирники, обвалюємо в цільнозерновому борошні і смажимо на сковороді без олії. До сирників під час подачі можна додати мед.
Після цього готуємо тости з арахісової пастою і бананом, а в сочевий суп додаємо томатну пасту. У тушковані овочі додаємо два яйця і смажимо на сковороді. Зверху посипаємо сиром (зовсім небагато, буквально 50 г).
Переносимо всі страви в контейнери і протягом наступних днів зовсім не думаємо про свій раціон, а тільки насолоджуємося.
Як бачите, багато чого дійсно залежить від попереднього планування. До мене, як нутріціолог, дуже часто звертаються з проханням/порадою про те, як можна урізноманітнити меню, як готувати швидко. Нещодавно я запустила новий продукт – меню на тиждень і на місяць, де зібрала і списки продуктів, рецепти та меню на кожен день з інструкцією зі зручного та швидкого приготування, а головне – корисному,
— каже Софія.