Великодня випічка: рецепти смачної паски від Євгена Клопотенка

Цього року Воскресіння Христове православні українці святкують 5 травня. В останній тиждень перед Великоднем традиційно випікають паски. Авторськими рецептами смачної Великодньої випічки поділився шеф-кухар Євген Клопотенко

Паска з горішками та апельсиновою цедрою

 
 
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Ievgen Klopotenko (@klopotenko)

Паска:

  • Розведіть в мисці 20 г дріжджів, 150 мл молока та 1 ст. л. цукру. Відставте на 20 хвилин.
  • 8 жовтків збийте з 200 г цукру.
  • 50 г волоських горіхів замочіть в 50 мл молока.
  • 100 г вершкового масла розтопіть.
  • Зніміть цедру з 2 апельсинів.
  • Замішайте опару — 500 г борошна та збиті жовтки. Поставте цю суміш підійти на 20-30 хвилин.
  • Додайте до борошна з жовтками цедру апельсина, розтоплене масло та горіхи. Добре замісіть тісто. Поставте його на годину підходити в тепле місце.
  • Форму для паски застеліть пергаментом, викладіть в неї тісто та дайте постояти йому ще 20 хвилин.
  • Випікайте приблизно 50 хвилин при 180 градусах.

Помадка:

  • Збийте 2 білки, додайте до них 200 г цукрової пудри.
  • Замочіть в 50 мл води 5-7 г желатину. Розтопіть його на водяній бані.
  • Змішайте вінчиком желатин та глазур. 

 

Сирна паска

 
 
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Ievgen Klopotenko (@klopotenko)

  • 700 г кисломолочного сиру 9% перетріть через сито або в блендері. 
  • 5 жовтків перебийте зі 150 г цукру та 10 г ванільного цукру до білої піни.
  • 200 мл вершків (не менше 33%) нагрійте в сотейнику на невеликому вогні до появи пари.
  • Змішайте їх з жовтками та збийте вінчиком.
  • Готову суміш варіть в сотейнику на маленькому вогні, постійно помішуючи, до консистенції рідкої сметани.
  • Потім додайте вміст сотейника до перетертого сиру. Туди ж — 100 г м’якого вершкового масла.
  • Ще 150 мл вершків збийте до стійких піків та обережно вмішайте в сирну масу.
  • Додайте подрібнені в блендері смажені волоські горіхи. Можна додати цедру лимона і дрібку солі.
  • Цю суміш викладіть у марлю, складену в чотири шари. Злегка утрамбуйте сирну масу у спеціальну форму для пасок та накрийте марлею. Притисніть зверху форму чимось важким.
  • Поставте в холодильник на 6 години для застигання, а ще краще – на ніч.

Автор: Яна Панюшкіна

Фото обкладинки: Kateryna Hliznitsova / Unsplash

Читайте також: 3 ПРОСТИХ І НЕЗВИЧАЙНИХ РЕЦЕПТА ПАСОК ДО ВЕЛИКОДНЯ 2022, ЯКІ МОЖНА ПРИГОТУВАТИ У БУДЬ-ЯКИХ УМОВАХ

Статьи по теме