UA
RU

Про що жінка мовчить: Анна Мачух, виконавча директорка Одеського міжнародного кінофестивалю

Редагувати переклад
Анна Мачух, виконавча директорка Одеського міжнародного кінофестивалю, виконавча директорка Української кіноакадемії, співзасновниця онлайн-ресурсу DzygaMDB відповіла на традиційні запитання рубрики Marie Claire.

Анна Мачух ОМКФ директорка

Про що сьогодні не варто говорити вголос, а про що просто не можна мовчати?

Ми живемо в часи, коли практично не залишилось тем табу. У соцмережах на кожну новину практично миттєво з’являється безліч довгих постів із аналітикою та шквал коментарів. Сьогодні публічно діляться настільки особистим, про що попередні покоління навіть не думали вголос. Добре це чи погано – розсудить час. Завдяки свободі слова суспільство змінюється, стає більше демократичним та гуманістичним, але є й інші наслідки – необдумані слова, які сьогодні миттєво розлітаються, інколи руйнують життя. Я особисто дотримуюсь правила мовчати там, де я не є експертом, в питаннях та ситуаціях, які я не прожила на особистому досвіді. Про що точно не варто мовчати – про насилля, несправедливість та жорстокість.

Коли та із ким останнім часом вам було приємно помовчати?

Для мене найближчі люди, це якраз ті, з ким можна просто помовчати. Якщо паузи в розмові викликають дискомфорт – це не моя людина. В мене досить активне соціальне життя і найкращий відпочинок там, де можна на якийсь час відключити процес мислення і побути в тиші.

Коли ви в останнє себе хвалили, а за що сварили?

Я сама собі найсуворіший критик, рідко буваю на 100% задоволена результатом. Останнім часом почала себе хвалити за те, що простіше дивлюсь на ситуації, які не можу змінити.

Назвіть найкрасивішу річ і чому ви її такою вважаєте?

Для мене найкрасивіші речі завжди є частиною природи, де не так відчувається вплив людини – хвилі океану, туман над горами, дикий ліс. Цивілізація нас всіх загнала в певні рамки, лише в таких місцях з’являється повне відчуття свободи.

Яким талантом вам би дуже хотілося володіти?

Я захоплююсь людьми, у яких є талант до музики та співу. Сьогодні є безліч шкіл, які цьому навчають, але мені здається, що з такими талантами все ж потрібно народитись. Є люди, в яких настільки мелодійні голоси та відчуття ритму, що хочеться їх слухати годинами і абсолютно не важливо про що йде мова.

Якби ви могли залишити тільки один спогад, щоб це було?

Наші спогади – це ми самі. Кажуть, люди не змінюються, але я все ж вважаю, що змінюються, і саме те, що ми пережили в минулому, формує нашу особистість. Я б точно не хотіла відмовлятись від жодного із своїх спогадів, навіть якщо вони для мене неприємні.

Анна Мачух ОМКФ

Читайте також: ЗОЛОТИЙ ГЛОБУС, BAFTA І ОСКАР: ЯК ЗМІНЯТЬСЯ КІНОПРЕМІЇ У 2021 РОЦІ

Що личить сучасним чоловікам, а що не прикрашає сучасних жінок?

Я б не розділяла чоловіків і жінок, загальнолюдські моральні норми, однакові для всіх. Що точно не личить людям, так це схильність до насильства, лицемірства та маніпуляцій, які шкодять іншим. Що прикрашає – це щирість, відповідальність перед собою та тими, за кого ви цю відповідальність несете.

Якби вам довелося себе порівняти із алкогольним напоєм чи коктейлем. Ви який?

Мабуть, залежить від ситуації. Інколи бокал легкого вина, а інколи і стакан міцного віскі.

До якої поради мами ви не дослухалися, і наразі жалкуєте про це?

У нас із мамою завжди були стосунки, які будувались на довірі, тому я дослухалась до її порад, а вона до моїх. А жалкувати про щось взагалі не варто – потрібно робити висновки та жити далі.

Зовнішність якого визнаного красеня завжди здавалася вам перебільшеною? І, навпаки, хто з чоловіків із невиразною зовнішністю видається вам дуже привабливим?

Привабливість не в зовнішності, а в тій внутрішній красі, що будується на зовсім інших принципах, ніж риси обличчя чи обриси статури. Так повелось, що найвідоміші визнані красені найчастіше актори, а гарний актор своєю грою може переконати будь у чому. Згадайте Венсана Касселя – в одних фільмах він виглядає як мрія кожної жінки, а в інших – не дай бог з таким зустрітись на темній вулиці!

Чим пахне щастя?

Щастя пахне спогадами та асоціаціями – випічкою, яку тобі готували в дитинстві, морем, біля якого завжди добре, ледь вловимим ароматом парфумів близької людини та ще десятками запахів, які нагадують про найкращі моменти життя.

Фото надані прес-службою

Читайте також: СНИ ПРО ДЕЩО БІЛЬШЕ: ЯК УКРАЇНСЬКІ МУЗИКАНТИ ПІДКОРЮЮТЬ ЗАКОРДОННИЙ РАДІОЕФІР

Статьи по теме