Якщо ви бажаєте швидше виводити з організму продукти окиснення.
До слова “антиоксидант” ми звикли, щоправда зустрічається воно частіше в бьюті-індустрії. Як виявилося, не лише зовні, а й усередині антиоксиданти мають працювати. У нашому матеріалі знаємо, що саме вони роблять і в яких продуктах містяться.
антиоксидант – це особлива сполука, яка зустрічається у природі та міститься у вітамінах та мінералах. Вони призначені для того, щоб боротися та успішно виводити з організму вільні радикали, які є природним побічним продуктом перетворення їжі на енергію. Але є ще категорія радикалів, які надходять до нашого організму ззовні, наприклад, екологічні токсини, яким переповнене наше повітря, вода та продукти харчування.
Антиоксидант в основному означає антиокислення. Він бореться із вільними радикалами, безпечно видаляючи їх із організму, допомагаючи процесу відновлення нашої ДНК та зберігаючи здоров’я клітин. Нам найпростіше споживати антиоксиданти в їхній природній формі з їжею,
– Каже дієтолог Ізабель К. Сміт.
Ми детально розібралися, які природні антиоксиданти існують і як їх можна і потрібно правильно додавати до свого раціону.
Усім нам знайома назва і, напевно, перший овоч, який прийшов вам на думку, почувши про цього антиоксиданту – моркву. І правильно! Вона є найбагатшим джерелом бета-каротину, який перетворюється на вітамін А2, а він, у свою чергу, дуже корисний для зору. Дивно, якщо моркву розрізати вздовж, вона схожа на око, як вам такий асоціативний ряд? У будь-якому випадку, якщо у вас є проблеми із зором або просто хочете його підтримати, тоді у вашому раціоні просто повинна бути морква, бажано, в сирому вигляді. До речі, вона може бути відмінним перекушуванням у проміжку між основними прийомами їжі, а з дипом, наприклад, хумусом або грецьким йогуртом морква в рази смачніша.
Дієтолог Ліза Московиць рекомендує приймати вітаміну Е. «Цей жиророзчинний антиоксидант зупиняє виробництво шкідливого клітини окисного стресу в організмі, який може призвести до хронічних захворювань, таких як хвороби серця. Вітамін Е також може підтримувати вашу імунну систему». Знайти цей цінний компонент можна в соняшниковій олії, горіхах та насінні. Також варто звернути увагу на мигдаль (як корисний перекус) і авокадо, з якого можна зробити приголомшливу закуску – гуакамоле. І антиоксидантами зарядитеся та задовольніть свого внутрішнього кулінарного гурмана.
Про нього ми чули багато чого і, здається, що вітамін С – універсальний боєць. Так і є! Крім підвищення імунітету, він є потужним антиоксидантом і захищає організм від молекул вільних радикалів плюс список продуктів, де його можна знайти – великий. Але є ще одна приємність: вітамін С також є в какао, тому шматочок шоколаду з високою концентрацією какао стане ідеальним антиокислювальним засобом для вашого організму.
“Цей потужний поліфенол має багато переваг для здоров’я. До них відносяться захист від серцевих захворювань, зниження рівня холестерину, підвищення пружності шкіри і навіть допомога у зниженні рівня цукру в крові чи рівня інсуліну.,” – каже Московиць. Ресвератрол – компонент рідкісний і знайти його можна в невеликій кількості в шкірці червоного винограду, відповідно, і в червоному вині, а також у чорниці та арахісі.
Цей мікроелемент відіграє важливу роль у функціонуванні імунної системи, синтезі ДНК, обміні речовин, а також підтримує здоров’я щитовидної залози. Знайти його можна в бразильських горіхах, саме в цьому продукті міститься стільки, щоб за допомогою одного горіха надати добову норму селина. Але не бразильським горіхом єдиним, цей антиоксидант також входить у куряче м’ясо, яловичину та рибу.
Коензим Q10 – це антиоксидант, який виробляється нашим організмом природним чином та життєво важливий для зростання та відновлення клітин. Дієтолог Московиць каже, що “рівень природно знижуються з віком, а зниження циркуляції CoQ10 може підвищити сприйнятливість до окислювального стресу, особливо через пошкодження сонцем.” Тому найкращими джерелами CoQ10 є м’ясні субпродукти, деякі види м’яса, такі як свинина або курка, жирна риба, включаючи форель та оселедець, шпинат, полуницю та сочевицю.
Читайте також: Вітамін С та все, що нам потрібно про нього знати
Катехіни – це типи флавоноїдів, які мають сильні антиоксидантні властивості. Одним з найбільш вивчених катехінів є EGCG (галат епігаллокатехіну), який природним чином міститься в чаях, таких як зелений, чорний та білий. Так що не забудьте зайвий раз випити чашку чаю.
Цей антиоксидант спрямований на боротьбу із запаленням усередині організму, корисний для серця та чудово “піклуватися” про здоров’я шкіри. Цей диво-мікроелемент можна знайти в томатах, а також червоних та рожевих фруктах.
Московиць каже, що лютеїн допоможе покращити здоров’я очей та шкіри. Цей антиоксидант може захистити шкіру від сонячних променів та покращити зір. Ідеальними джерелами лютеїну є шпинат, ківі, виноград, кабачки та різні види гарбуза.
Назва досить нетипова, але все-таки має місце бути в цьому списку. Ця кислота міститься у каві та сприяє здоровому функціонуванню серця. І хоча в ранковій чашці кави є достатня кількість хлорогенноїксилоти, дієтологи не рекомендують сильно налягати на нього. Альтернативою і не менш багатим джерелом є артишоки. Запечіть їх у духовці та отримуйте свою законну дозу хлорогенової кислоти.
Ось так просто і зі смаком можна поповнити свій запас антиоксидантів в організмі і підготуватися до весни, яка настане через сім днів.
Фото: pixabay.com