Прогрес у галузі медицини досить суттєвий і помітний, але все ж таки рак досі є глобальною проблемою сучасності. Згідно зі статистикою, жінки найбільше страждають від раку молочної залози. Очевидно, що профілактика краща за лікування. Але як можна знизити ризик цього захворювання?
Дані деяких досліджень показують зв’язок між харчовими звичками та ризиком виникнення раку. Крім того, нездорове харчування є причиною 30-35% випадків усіх ракових захворювань. Деякі продукти варто виділити, оскільки вони значно підвищують ризик розвитку раку грудей. Серед цих продуктів усім відомі рафінований цукор, алкоголь та тваринні жири. Але є не лише «стоп-продукти». Дослідження показали, що і в якому вигляді потрібно їсти, щоб знизити ризик виникнення раку на 60%.
Читайте також: ІНТУІТИВНЕ ЖИВЛЕННЯ: ЩО ЦЕ ТАКЕ І ЧОМУ ЙОМУ ПОТРІБНО СЛІД
Основну роль розвитку та прогресуванні раку молочної залози грає негативний вплив жіночого гормону естрогену. Речовини, що блокують та зменшують його вироблення, широко використовуються в лікуванні даного виду раку. Рослинні сполуки фітоестрогенів ізофлавони за своєю структурою схожі на естроген і містяться в соєвих бобах. Дослідження підтверджують, що вживання продуктів, що містять ізофлавони, зменшує ризик утворення раку грудей. Згідно з проведеними опитуваннями, жінки, які у підлітковому віці вживали достатню кількість сої, набагато рідше стикалися з цим захворюванням у зрілості.
Якщо рак грудей вже виявлено, вживання сої також позитивно впливає на динаміку захворювання. Це відображається покращенням результатів лікування та зниженням частоти рецидивів. Соєві ізофлавони впливають на гени, що беруть участь у розмноженні та загибелі ракових клітин.
Важливий момент: потрібно вживати цілісні соєві продукти, інакше втрачається вся користь. Наприклад, органічні соєві боби або соєве молоко без цукру та інших добавок. Варто пам’ятати, що результати бувають суперечливими. Тому обов’язково консультуйтеся з фахівцем.
Сучасні вчені стверджують, що антиоксидантні рослинні пігменти каротиноїди, які роблять багато фруктів та овочів червоними, жовтими та помаранчевими, захищають нас від раку молочної залози. За результатами досліджень у жінок з високим рівнем каротиноїдів у крові ризик розвитку раку молочної залози на 18–28% нижчий.
З усіх існуючих шести каротиноїдів саме бета-каротин є найефективнішим у боротьбі з подібними захворюваннями. Важливо пам’ятати, що дані досліджень говорять про користь цієї речовини, якщо ми отримуємо її з продуктів, а не як харчові добавки. Тому варто звернути увагу на наявність у своєму раціоні моркви. Саме вона є найбагатшим бета-каротинним продуктом. Також бета-каротин у досить великій кількості міститься в гарбузі, солодкому картоплі, манго.
Вживання риби з високим вмістом омега-3 жирних кислот, наприклад, лосося, пов’язане зі зниженням ризику раку молочної залози. Дослідження показало, що DHA (докозагексаєнова кислота) та EPA (ейкозапентаєнова кислота) з риби перешкоджають росту клітин даного виду раку.
Було проведено досвід, під час якого жінки, які мали діагностований рак грудей на ранніх стадіях, вживали ці речовини у великому обсязі. Після закінчення дослідження у випробуваних приблизно на 25% знизився ризик рецидиву. Завдяки вживанню лосося та риби, знижується щільність молочної залози. Це, у свою чергу, перешкоджає виникненню пухлини та інших не злоякісних ущільнень у ділянці грудей. На думку вчених, риб’ячий жир у капсулах такого ефекту не має.
Всі овочі цього сімейства містять глюкозинолати – природні речовини, які метаболізуються у біологічно активні сполуки, які називаються ізотіоціанатами та індолами. Овочі хрестоцвітих, наприклад, броколі, цвітна капуста, брюссельська капуста і редиска, відповідно також мають антиракові властивості. Дослідження показали, що вживання цих продуктів значно знижує ризик смерті у пацієнток, яким діагностували рак молочної залози.
Було виявлено, що ці речовини пригнічують деякі види раку, у тому числі і рак молочної залози. Вони захищають клітини від ушкодження, деактивуючи дію канцерогенів та зменшуючи запальні процеси. Крім цього, вживання продуктів, що містять глюкозинолати, також можуть перешкоджати утворенню кровоносних судин та поширенню пухлинних клітин.
Куркума – це індійська спеція, відома своїми численними корисними властивостями. Куркумін, її активний інгредієнт, має протизапальну, антиоксидантну і навіть протиракову дію.
Ця речовина може інгібувати зростання та поширення клітин раку молочної залози, а також сприяти їх загибелі. Також у ході досліджень було помічено іншу корисну властивість куркуміну. Він значно знижує токсичну дію мітоміцину С – хіміотерапевтичного засобу, який часто призначається при онкології. Для досягнення найкращих результатів намагайтеся вживати одну-дві чайні ложки меленої куркуми на день. Спецію можна додавати до страв та поєднувати з чорним перцем, щоб покращити її засвоєння.
Читайте також: ІНТЕРВАЛЬНЕ ГОЛОДАННЯ: ВСЯ ПРАВДА І ЩО НАМ ВАРТО ПРО НЕМ ЗНАТИ
Ще у Стародавньому Китаї жінкам рекомендували пити зелений чай для профілактики захворювань молочної залози. Сучасні вчені лише підтверджують, що цей напій знижує ризик розвитку захворювання. Насамперед зелений чай багатий поліфенолами, а зокрема галатом епігаллокатехін (EGCG) – потужною сполукою, яка, на думку дослідників, запобігає раку грудей. Механізм роботи цієї речовини є простим. EGCG діє як на пухлинні клітини молочної залози, так і на судинну мережу пухлини, перешкоджаючи прогресу раку. В іншому дослідженні дані вказали на те, що високе споживання зеленого чаю може сприяти зниженню ризику рецидивів на І та ІІ стадії даного виду раку.
Ми рідко пов’язуємо такі хвороби, як рак, із способом життя, якого дотримуємось. Проте результати сучасних досліджень стверджують протилежне. Важливо змінювати свої харчові звички і стежити за станом нашого організму, щоб уникнути багатьох серйозних захворювань. Не забувайте про те, що здоровий спосіб життя – це не тільки харчування, але й те, скільки і як ми спимо, чи є в нашому житті спорт і чи ми позбулися шкідливих звичок. Так само варто пам’ятати про своєчасні обстеження у лікаря.
Джерело фото: unsplash.com