UA
RU

8 видів сиру з низьким вмістом лактози

Редагувати переклад
Не всі молочні продукти повинні бути у стоп-листі у людей з непереносимістю лактози. 

8 видів сиру з низьким вмістом лактози-фото 1

Вершковий, горіховий, солодкуватий або терпкий смак сиру часом настільки сильний і привабливий, що хочеться забути навіть про індивідуальні особливості організму по відношенню до лактози. Але винятки з правил можна робити не лише на шкоду своєму здоров'ю. Розповідаємо про види сиру, який не завдасть шкоди здоров'ю людей з непереносимістю лактози. 

Читайте також: Непереносимість лактози: причини, симптоми, лікування

 

Що таке непереносимість лактози?

Непереносимість лактози - індивідуальна сприйнятливість організму до продуктів із високим вмістом цього компонента в продуктах харчування. Прийом такої їжі може викликати здуття живота, біль, проблеми із травленням та газоподібні виділення. 

Найбільша кількість лактози містить незбиране молоко - 4,8%, що робить його одним з найгірших збудників проблем зі шлунком у людей з непереносимістю лактози. Тішить інше: з сирами ситуація набагато краща!

8 видів сиру з низьким вмістом лактози-фото 2

Як правило, чим свіжіший сир, тим більше лактози він містить, тому тим, у кого чутливі шлунки, варто уникати вершкових сортів на кшталт рикотти та сиру. Ускладнює перетравлення наявність у лактозі цукру, саме тому витримані тверді сири, де його міститься мало, можна викреслювати зі стоп-листа всім людям із чутливістю до лактози. 

За словами Стіва Карпера, автора книги «Молоко не для всіх: Жити з непереносимістю лактози», у кількох видах сиру міститься мізерна кількість лактози. 

Читайте також: 7 продуктів, які допоможуть зміцнити імунну систему восени

 

1. Мюнстер

Наявність лактози: 0-1,1%

Якщо назва цього сиру вам ні про що не говорить, його зовнішній вигляд, напевно, нагадає камамбер або брі. 

2. Камамбер

Наявність лактози: 0-1,8%

Хоча камамбер не відноситься до твердих сирів, в одній порції він містить не більше двох грамів лактози. Отже, якщо планували вечір із келихом вина та камамбером, не відмовляйте собі в задоволенні! 

 

3. Чеддер

Наявність лактози: 0-2,1%

Не варто відмовлятися від смаженого чеддера, адже в одній порції цього сиру міститься менше 0,1 г лактози. Для порівняння: у склянці молока близько 12 г. Точна цифра залежить від марки, але як експеримент завжди дивіться на склад і шукайте, чи є в продукті цукор і на якій позиції з усіх перерахувань він знаходиться. Якщо на початку, то його міститься багато, чим ближче до кінця — тим менше цукру в продукті. 

Читайте також: 5 стоп-продуктів, які краще не їсти перед сном

8 видів сиру з низьким вмістом лактози-фото 3

4. Проволоні

Наявність лактози: 0-2,1%

Твердий італійський сир із низьким вмістом лактози може бути двох видів: солодким або пікантно-мигдальним. 

5. Гауда

Наявність лактози: 0-2,2%

Голландський сир гауда голландському сиру гауде різниця, а залежить все від інгредієнта, з якого його роблять: коров'яче молоко, козине або овече. Пам'ятайте, що чим старший сир і що більше він витриманий, то менше в ньому лактози. 

Читайте також: 7 корисних продуктів з високим вмістом естрогену

6. Блакитний сир

Наявність лактози: 0-2,5%

Блакитні сири, на відміну своїх твердих побратимів, містять більше лактози. Тим не менш, рокфор або горгонзол можна включити в свій раціон. Пам'ятайте, що навіть найкорисніші сири практично без лактози можуть бути важкими для шлунка і жирними. 

8 видів сиру з низьким вмістом лактози-фото 4

7. Пармезан

Наявність лактози: 0-3,2%

Довго витримані тверді сири – гарний вибір, оскільки більша частина лактози зливається із сироваткою та розщеплюється ензимами в процесі старіння. Розсипчасті та м'які сири, такі як пармезан, грана падано та пекорино витримуються більше року і до того часу, поки вони потраплять до вас на стіл, лактози в них не залишиться. 

Читайте також: Список продуктів, багатих на вітамін D

8. Швейцарський

Наявність лактози: 0-3,4%

Швейцарці настільки люблять свій сир і пишаються ним, що провели повноцінне дослідження та визначили кількість лактози у найпоширеніших сортах. У результаті виявилося, що багато хто з них — грюєр, ементаль і раклет — містять настільки мало лактози, що її у складі навіть не помітили. 

Фото: unsplash.com

Статті на тему