UA
RU

Хороший і поганий цукор: що вам потрібно знати

Редагувати переклад
Зловживання цукром має низку неприємних наслідків, але ми знаємо вихід.  
Хороший і поганий цукор: що вам потрібно знати.

А ви знали, що цукор буває не лише «поганим», а й «хорошим»? Давайте розбиратися разом!

Вуглеводи – це різні комбінації цукру, і всі вуглеводи призводять до секреції інсуліну, який є основною причиною збільшення ваги, високого рівня холестерину, підвищеного кров'яного тиску та діабету.

— каже Ненсі Рахнама.

Глюкоза (входить до складу цукрози, яку в побуті ми називаємо просто цукром) викликає негайний сплеск інсуліну, тоді як фруктоза (цукор природного походження) призводить до відстроченого вивільнення інсуліну. Ця відстрочена інсулінова відповідь відбувається тому, що фруктоза багата на клітковину, воду, антиоксиданти, вітаміни, мінерали та інші поживні речовини, які уповільнюють вивільнення цукру в кровотік.

Читайте також: Поганий БІЛИЙ: ЧИМ ЗАМЕНІТИ ЦУКОР?

Хороший і поганий цукор: що вам потрібно знати.

«Гарний» цукор проти «поганого» цукру

Тепер ви знаєте, що є «хороший» цукор (з'являється природним шляхом) та «поганий» цукор (додається). Давайте дізнаємось, хто є хто. 

Дієтолог Дебора Малкофф-Коен розповідає, що цукру, що природно зустрічаються, - це ті цукру, які вже є частиною харчових продуктів, таких як молоко (лактоза) і фрукти (фруктоза). А додані цукру – ті, які вам варто їсти в обмежених кількостях – можна знайти у столовому цукрі, меді або кукурудзяному сиропі з високим вмістом фруктози. Їх називають "доданими", тому що вони додаються під час обробки або приготування їжі.

Обидва провокуватимуть сплеск рівня цукру в крові, але доданий цукор, як правило, збільшує його. Наприклад, те, що ви з'їсте яблуко — не зашкодить вашому здоров'ю, зовсім інша річ, якщо ви вип'єте банку солодкої газованої води. Все тому, що цукор у яблуку поєднується з волокном, що допомагає уповільнити стрибок цукру,

- каже Малкофф-Коен. 

Пам'ятайте, що деякі продукти, такі як йогурт з ароматизаторами та шоколадне молоко, мають як натуральний, так і доданий цукор. Вони поєднується лактоза, що у натуральному йогурті і молоці, і «поганий» цукор з доданих ароматизаторів.

Читайте також: ЗАХИСТНИЙ ПЛІД: У ЯКИХ ФРУКТАХ ЗМІСТЬ ВЕЛИКУ КІЛЬКІСТЬ ЦУКРУ

Хороший і поганий цукор: що вам потрібно знати.

Джерела «хорошого» цукру

Якщо ви стежите за своїм раціоном, тоді зосереджуйте увагу тільки на натуральних цукрах - фруктозі та лактозі - і позбавляйтеся всього, що містить сахарозу. 

Отже, в яких продуктах міститься «добрий» цукор:

  • Молочні продукти, такі як молоко та несолодкий грецький йогурт, містять лактозу, що складається з глюкози та галактози. Але молочні продукти також багаті білком та різноманітними вітамінами та мінералами, які можуть допомогти вашому тілу витратити більше часу на обробку цукру.

  • Фрукти містять фруктозу, але волокно, яке є, уповільнює поглинання цукру. Фрукти також містять вітаміни та мінерали, що робить їх відмінним вибором. 

  • Деякі овочі та коренеплоди, такі як морква, буряк, солодка картопля, картопля, ямс та пастернак, також містять натуральні цукри. Але як фрукти, вони мають більшу поживну цінність, ніж продукти з доданим цукром.

Харчуйте правильно і радуйте свій організм здоровим вибором!

Джерело фото: unsplash.com

Статті на тему