Все про користь японського зеленого чаю матчу.
Чай матчу не схожий на те, що ми звикли пити вдома чи у улюбленій кав’ярні. Він зеленого кольору і структурою нагадує порошок, а не звичайну трав’яну заварку. Цей чай можна називати екзотичним, але не варто думати, що модний напій не приносить користі організму. Що це таке, у чому головні переваги чаю матчу і чому він такий популярний у всьому світі – розповідаємо у нашій статті.
Читайте також: Напої, які збережуть здоров’я шкіри
Чудодійна сила цього чаю відома ще з часів китайської династії Тан із 619 р. н. е. Але лише останні кілька років цей напій — один із головних фуд-трендів у всьому світі. Його п’ють знаменитості, рекомендують зіркові дієтологи та моделі.
Матча – традиційний японський порошковий зелений чай. Він використовується у класичній чайній церемонії. Урожай чаю збирають лише один раз на рік. Важливою особливістю є те, що за два тижні до збору кущі накривають тентами, щоб захистити листя від сонячних променів. Завдяки цьому вони зберігають насичений темно-зелений колір, а сам чай. свіжість.
Матча має інтенсивний солодкуватий присмак, який залежить від наявності в ньому амінокислот. Першими збирають вищі сорти з глибоким насиченим ароматом та солодким смаком. Пізні сорти відрізняються іншими смаковими особливостями.
Серед корисних властивостей чаю матчу варто виділити підвищення енергії, тому можна сміливо замінювати каву кориснішим напоєм, покращує метаболізм, мозкову діяльність, допомагає скинути вагу, запобігає появі каменів у нирках та жовчному міхурі. Ще матчу — чудовий антиоксидант для запобігання передчасному старінню та іншим хронічним захворюванням. Напій рекомендують вживати для профілактики серцево-судинних захворювань та контролю рівня поганого холестерину в крові.
Читайте також: 6 популярних напоїв, яких краще уникати
На думку Американського журналу клінічного харчування одна з головних властивостей чаю матчу — допомога у боротьбі із зайвою вагою, оскільки у його складі містяться катехіни. Дослідники провели експеримент і розділили піддослідних дві групи. Одні вживали протягом 690 тижнів чай із 22 мг катехінів, а інші – із вмістом XNUMX мг.
Люди з першої групи скинули вагу, у них зменшилися жирові відкладення та обсяг талії. Ще більш дивно, що у них значно знизилася кількість поганого холестерину в крові та підшкірно-жирової клітковини. Чай також корисний для відновлення спортсменів після регулярних фізичних навантажень завдяки тим же катехінам.
Читайте також: 5 напоїв, які допоможуть впоратися з переїданням
Якщо ви давно хотіли позбутися не самої правильної звички пити багато кави, то чай матчу — чудова альтернатива. Матча має на організм розслаблюючий ефект і не викликає сонливості. При цьому чай надає енергії завдяки наявності у складі кофеїну. Тут варто зробити невелику важливу ремарку: на відміну від кави матчу діє на організм щадно.
Читайте також: Бадьорість на сніданок: 7 наукових способів прокинутися без кави
Зараз чай матчу можна купити практично у будь-якій кав’ярні, настільки цей напій став популярним. Приготувати його самостійно теж не важко. Потрібно лише подбати про те, щоб знайти якісний порошок. Купувати варто на іноземних сайтах або в тих самих місцевих кав’ярнях, але заздалегідь переконайтеся в якості і не заощаджуйте. Оскільки в Україні чай матчу не виробляється, його можна купити лише у імпортерів.
Купувати чай матчу в кав’ярнях дороге задоволення. Особливо, якщо ви справжній фанат і не можете прожити без нього жодного дня. Хороша новина у тому, що кожен зможе приготувати напій удома. Повірте, це навіть простіше, ніж приготувати каву!
Читайте також: Скільки чашок кави на день можна пити?
Додати 1 ч.л. матчу в миску. Змішайте з невеликою кількістю гарячої води та збийте до утворення тягучої пасти. Налийте в суміш гарячу воду і тепле рослинне молоко. За бажанням додайте підсолоджувачі – мед або ваніль.
Збийте напій до потрібної кількості піни. Також можна спінити воду з молоком окремо, перш ніж додавати його до матчу. Молоко можна і не збивати, якщо вам не важливо наявність піни, як у латті.
Варто пам’ятати, що корисні властивості цього напою добре зберігаються лише за умови використання для заварювання води температурою не вище 80 °С. На стандартну 200-грамову чашку достатньо лише половини чайної ложки порошку.
Джерело фото: unsplash.com