UA
RU

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени

Редагувати переклад
З настанням осені часто спостерігаються ослаблення імунітету та занепад сил. Щоб обеззброїти віруси і не дати негативним емоціям увірватися у ваше життя, пропонуємо 10 сезонних овочів, які треба додати до раціону.

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 1

гарбуз

Найосінніший овоч містить рідкісний вітамін T, який перешкоджає накопиченню в організмі жирових клітин. Гарбуз містить багато білка та каротину, у чому перевершила навіть перепелині яйця та моркву.

У гарбузі є такі корисні мікроелементи як цинк, фтор, магній, йод, мідь та кальцій. Завдяки волокнам, вона очищає організм та нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.

Овочі також багаті на вітаміни А, С, Е, D, РР, К, які зміцнюють імунітет і борються з проблемами серцево-судинної системи. 

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 2

Болгарський перець

Солодкий перець містить вітаміни С, В1, В2, В9, Р, РР та багато корисних мікроелементів. За кількістю вітаміну C перець не поступається лимону та чорної смородині, він корисний для зміцнення кровоносних судин та імунітету.

Болгарський перець добре бореться зі втомою і стресами, він знижує артеріальний тиск і покращує обмін речовин, нормалізує роботу шлунка та підшлункової залози.

Читайте також: ЗАМІСТЬ М'ЯСА: ОВОЧІ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ ПОБУДУВАТИ М'язову МАСУ

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 3

морква

Морква багата на природний імуностимулятор – каротин, який стане на захист організму від застуди та вірусів. 

Овочі добре допомагають зміцнити сітківку ока та його слизову оболонку, а ще його використовують при лікуванні печінки, шлунка, недокрів'ї, авітамінозі.

Страви з моркви корисні як дітям, так і дорослим, вони допомагають впоратися з порушеннями мінерального обміну, покращують стан шкіри, волосся та зору.

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 4

Капуста

Капуста багата на вітамін С, який відповідає за імунітет. Але головне те, що він зберігається у ній місяцями і не руйнується під час зберігання. Залишається вітамін С та у квашеній капусті. Тому капусту можна вживати восени у вигляді.

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 5

Кольорова капуста

Цвітна капуста найкраще сприймається нашим організмом серед інших видів капусти завдяки великій кількості легкозасвоюваних білкових сполук. Вона корисна високим вмістом заліза, аскорбінової кислоти, вітамінами С, В1, В6, В2, РР, А, Н.

Цвітна капуста допомагає при захворюваннях шлунка, печінки та жовчного міхура. Вона активно застосовується в косметології, оскільки здатна боротися із запальними процесами на шкірі, впливає на густоту та стан волосся.

Читайте також: Які вітаміни варто приймати, щоб бути здоровою і щасливою

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 6

Буряк

Овочі містять вітаміни групи А, Р, йод, фосфор, хор, бета-каротин. Велика кількість вітаміну B покращує роботу нервової системи, впливає на здоров'я шкіри, волосся та нігтів.

Буряк легко справляється з виведенням токсинів з кишечника, має сечогінну властивість. 

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 7

селера

До складу селери входять кальцій, магній, залізо та фосфор, які підвищують рівень гемоглобіну та імунітет.

Завдяки антисептичній властивості, селера протистоїть потраплянню в організм вірусів, також бореться із сезонною алергією.

Високий вміст вітаміну C приводить у норму артеріальний тиск та кровообіг. Селера добре впливає на вироблення підшлункового соку, також сприяє засвоєнню білка і зміцнює м'язову тканину.

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 8

брокколі

До складу капусти броколі входять вітаміни A, B9, K, C, мікроелементи калій, кальцій, магній, фосфор та залізо.

Капуста виводить із організму «шкідливий холестерин», попереджаючи появи серцево-судинних захворювань, також зміцнює стінки кровоносних судин.

Регулярне вживання броколі допомагає знизити рівень цукру в дах. Високий вміст клітковини очищає кишечник, вона справляється з хворобами печінки та жовчного міхура. Також броколі підвищує пам'ять та рівень стресостійкості.

Читайте також: ГІД ПО ВЕГЕТАРІАНСТВУ: ЯК ПОЧАТИ І ВІДЧУВАТИ СЕБЕ ЩАСЛИВОЮ

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 9

баклажан

Баклажани містять багато клітковини, органічних кислот, вітамінів A, C, P, B.

Активні мінерали, зокрема калій та натрій, які містяться в баклажанах, здатні виводити з організму «поганий холестерин», тому лікарі часто рекомендують овочі людям із хворобами серцево-судинної системи.

Баклажани нормалізують рівень гемоглобіну, покращують роботу кишечника та нирок. Вживання овочів перешкоджає попаданню в організм інфекції та вірусу, що особливо важливо у міжсезоння.

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 10

шпинат

Листя шпинату містить 14 вітамінів, серед яких важливий - D2. Рослина містить багато кальцію, білка, магнію та заліза.

Вітаміни та мінеральні речовини шпинату підвищують імунітет та гемоглобін. Шпинат рекомендують вживати для нормальної роботи нервової системи та людям, які страждають на цукровий діабет. Шпинат покращує роботу кишечника та сприяє омолодженню організму.

Сезонні овочі, які варто додати до раціону восени-Фото 11

Зелена цибуля

У цибулі-пореї - високий вміст солей калію, які борються з ожирінням, подагрою та хворобами сечівнику. До складу рослини входить аскорбінова кислота, яка при зберіганні збільшується майже вдвічі.

Лук-порей справляється з перевтомою, нормалізує обмін речовин та роботу печінки.

Рослина містить білкові речовини, каротин, рибофлавін та тіамін.

Джерело: liza.ua

Статті на тему