Пийте, діти, молоко? Мабуть, не існує іншої їжі, яка збирала б такі суперечливі думки лікарів та дієтологів про себе, як молочні продукти. Заплутавшись у міфах та фактах про молоко, Наталія Денисюк та Ганна Опря вирішили розібратися: вживати його чи ні?
Іноді здається, що єдина стабільність, якою ми можемо похвалитися у житті, – це наші звички. Тому нам легше вивчити китайську мову та освоїти кайтсерфінг, ніж вирушати спати раніше за півночі, починати ранок не з перевірки електронної пошти та відмовитися від тієї їжі, до якої нам щепили любов з дитинства. Сьогодні адепти правильного харчування та здорового способу життя ставлять заборону на все, що в нашому суперечливому пострадянському минулому вважалося корисним і обов’язковим: картопля, червоне м’ясо, випічка, що містить глютен. Так, усі ми пам’ятаємо, як молоко подавали мало не як панацею від усіх хвороб і вважалося напоєм, здатним перетворити нас на маленьких супергероїв. Зараз же сучасні лікарі та дієтологи на кожному кутку заявляють про шкоду молока для кісток, непереносимість лактози та жахливий вплив молочних продуктів на травлення та фігуру, а то й про їх канцерогенні властивості. Чи правдиві застереження веганів, адептів макробіотики та інших сучасних віянь у харчуванні і чи варто нам вчитися жити без молока, чи все це маніакальні страхи, що межують із орторексією?
Коли дитина каже, що їй погано від молока і ридає над незайманою склянкою білого напою – це зовсім не означає, що вона вередує. Так само як і дівчина, яка замовляє в кафе латте з мигдальним молоком, – необов’язково кокетує, прикидається веганом або страждає від модної одержимості сьогодні здоровим харчуванням. Люди з непереносимістю лактози справді існують. Ви здивуєтеся, але в азіатських країнах їх 90%, а серед афроамериканців – близько 80%. Щодо слов’янських країн, то ми можемо дозволити собі тісніші стосунки з молочними продуктами. При цьому близько 20% дорослого населення після склянки теплого молока ввечері, яке мало забезпечити міцний сон, отримує натомість безсонну ніч з нетравленням шлунка. Чому декому так не щастить? Вся річ у тому, що лактоза – це молочний цукор, якому має допомогти засвоїтись фермент лактаза. Але в деяких із нас синтез ферменту в організмі пригнічений, тому лактоза, потрапляючи в кишечник без змін, стає ласощами для місцевої мікрофлори. Саме таке «свято» у шлунку часто призводить до найнеприємніших наслідків. Визначити, чи потрапляєте ви до групи ризику, може лише фахівець. Але в жодному разі не варто викреслювати зі свого життя весь список продуктів, у яких хоч якось є молоко. Горезвісна непереносимість стосується лише свіжого молока тваринного походження, а кисломолочні продукти, що пройшли процеси бродіння лактози, перетворивши її з молочного цукру на молочну кислоту, можуть і надалі бути частиною раціону без будь-яких компромісів із совістю.
Якщо ви звичайна людина, яка начиталася страшилок в Інтернеті і при цьому не здавала жодних аналізів, то вам, швидше за все, не варто турбуватися про лактозу.
Читайте також: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ОРГАНІЗМОМ ПРИ ВІДМОВІ ВІД МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
Якби на спірну останнім часом репутацію молочних продуктів впливала лише лактоза… Але сьогодні вважалася найздоровішою в нашому безхмарному дитинстві їжу звинувачують у причетності до цілого ряду страшних захворювань, таких як діабет, ожиріння і навіть рак. Щоправда, серйозних досліджень, які справді доводили б прямий зв’язок молока з вищезгаданими недугами, що лякають, немає. Найчастіше молочні продукти піддаються нападкам через вміст у них гормонів росту та антибіотиків, які пов’язують із підвищеним ризиком виникнення онкологічних захворювань. Але експерти запевняють, що рівень їхнього вмісту в молочних продуктах настільки низький, що зовсім не є приводом для занепокоєння.
Нам з дитинства вселяли, що молоко – це потужне джерело кальцію, яке зробить наші кістки міцними, як сталь. Проте статистика доводить протилежне: кілька років тому вчені з Гарвардського університету з’ясували, що у США та деяких країнах Європи, де споживання молока вище за норму, остеопороз поширений значно сильніше, ніж, наприклад, на Сході, де молочні продукти практично не вживаються. Це, звичайно, не скасовує високого вмісту кальцію в молоці, але для здоров’я кісток недостатньо одного лише кальцію. Багато сучасних напрямків здорового харчування, такі як макробіотика, веганство, палеодієта та інші, включають молоко до списку заборонених продуктів, запевняючи, що його вживання призводить до кидання в кишечнику, і через тяжкість та жирність молоко відбирає занадто багато сил на своє перетравлення.
Що стосується йогуртів та інших кисломолочних продуктів, то після їх вживання, якщо вірити рекламі, травлення покращиться, зуби зможуть перекушувати залізо, а шикарне волосся розвіватиметься незалежно від наявності вітру. Якщо говорити про справжнє, виготовлене з натурального молока та закваски йогурт, то він дійсно дуже корисний для організму: підвищує імунітет, позбавляє нас від патогенних мікроорганізмів, нормалізує процес травлення, насичує організм фосфором та кальцієм. Однак на прилавках супермаркетів здебільшого представлені продукти, що суцільно складаються з синтетичних добавок, ароматизаторів та консервантів, які сильно зменшують користь і можуть бути шкідливими для організму. Сміливо проходьте повз пляшечки, на яких замість слова “йогурт” написано “йогуртовий продукт”, “фругурт”, “біогурт” і так далі, – це лише спосіб замаскувати синтетичну природу даного сурогату і отримати прибуток з мінімальними витратами. Найкраще готувати йогурт самому за допомогою йогуртниці, але якщо такої можливості чи бажання у вас немає, вибирайте продукти з терміном придатності не більше одного тижня.
Багато фахівців у галузі харчування запевняють нас, що молочні продукти шкідливі лише за неправильного вживання їх у їжу.
«Насправді лактоза шкідлива лише за нездатності організму її переварити чи засвоїти. І людей, які страждають на непереносимість лактози, не так вже й багато. Важливо не плутати непереносимість з алергією на молоко, коли молоко протипоказане. Тому масово відмовлятися від молочних та особливо кисломолочних продуктів я б не радила, все має бути індивідуально. Важливо розуміти, що молоко – непоєднувана їжа, його потрібно приймати у невеликих кількостях та окремо від інших продуктів. Щодо кисломолочних продуктів, то я підтримую корисність йогуртів, кефірів середньої жирності без додавання цукру. На програмах схуднення я обов’язково вмикаю їх у меню, а на ніч навіть рекомендую випивати кисломолочний коктейль з додаванням насіння льону та вівсяного висівки», — Яна Кравченко, дієтолог-консультант та керівник навчального центру Garlic+
Читайте також: 7 МІФІВ ПРО алергію, в які не варто вірити
Ще одним важливим критерієм корисності продукту в сучасних реаліях є його влада над фігурою. Якщо є хоч найменший шанс, що та чи інша їжа стане на хисткому шляху до апетитного стрункого тіла, вона негайно потрапляє до чорного списку. У молочних продуктів у цій галузі часто дуже виграшний імідж, але чи по праву вони його заслужили? Завдяки, знову ж таки, рекламі в нашій свідомості вже щільно засіла картинка, що жодна струнка і приваблива дівчина не приходить до спортзали без пляшечки знежиреного йогурту. А що тут такого? Це ж дієтичний продукт, а не якесь там жирне молоко! Але тут важливо знати, що на калорійність молочних продуктів більше впливає не їхня жирність, а кількість цукру. І, що цікаво, що нижча жирність молочних продуктів, то вище вміст у них цукру. Так відбувається зовсім не тому, що хитрі виробники, як бабуся в дитинстві, не втрачають нагоди непомітно нас відгодувати. Просто без цукру знежирена молочна продукція стає абсолютно неїстівною. Ось і виходить, що у склянці нежирного молока чи йогурту може утримуватися близько 10 г цукру – майже половина денної норми для жінок. Тобто дві склянки на день – це вже та тонка грань, яка може відокремлювати вас від неочевидного переходу до наступної вагової категорії. Якщо вегани, до речі, зараз потирають руки і думають, що рослинне молоко допоможе уникнути цієї долі, то поспішаємо розчарувати. Все, звичайно, залежить від виробника, але в склянці соєвого або горіхового молока в середньому міститься від 5 до 20 г цукру.
На питання, чи корисні молочні продукти в раціоні або краще залишити їх теплим спогадом дитинства, можна відповісти відомою в медицині заповіддю: те, що в малих дозах ліки, у великих – отрута. Якщо ми говоримо про помірну кількість молока в нашому житті – як добавку до кави, ліки від кашлю або інгредієнт для улюбленої страви, то в такому разі немає причин шукати йому «здоровішу» альтернативу. Кисломолочні продукти при їх правильному виборі можуть стати частиною нашого щоденного життя і поліпшити травлення. Але не варто намагатися «подружитися» із молочною продукцією проти власної волі чи особливостей організму. За умови збалансованого харчування, всі корисні молочні речовини ви легко заповните за допомогою інших продуктів.