Закрити
UA
Краса

Чому не потрібно скуповувати всі продукти: як планувати меню на карантині

Поділись:

У період карантину, який так несподівано нас спіткав, перше, що все зробили – запаслися величезною кількістю продуктів.

posts-to-db-Фото 1

Але самоізоляція рано чи пізно закінчиться, а ваше тіло буде з вами завжди, тому не варто з нього знущатися і годувати себе так, щоб у квітні викотитися з дому.

Крім того, саме збалансоване харчування, насичене всіма вітамінами та мікроелементами, справді підвищує імунітет.

Читайте також: ДУМКА ПСИХОЛОГА: ЯК СПРАВИТИСЯ З ТРЕВОГОЮ?

Цей час дано нам для того, щоб подбати про себе. Саме тому можна нарешті спланувати свій раціон і навчитися готувати щось нове.

Ви коли-небудь вважали, скільки їжі ви регулярно викидаєте з різних причин: чи не з’їли чи зіпсувалося?

За статистикою, близько 25% їжі з холодильника регулярно потрапляє в смітник, а це ¼ місячного бюджету на їжу, що дуже чимало.

Зараз, коли всі накупили стільки всього, без грамотно спланованого раціону – ризик багато викинути.

posts-to-db-Фото 2
Редакція поговорила з дипломованим нутриціологом та засновницею школи правильного харчування theBODY school Софією Рожко і дізналася, навіщо та як планувати меню.

5 років тому я вперше написала меню на тиждень. За цей час я склала для своєї сім’ї 211 варіантів та прочитала 36 практичних лекцій для учнів з цієї теми. Я тепер можу ніколи нічого не писати і користуватися своїми старими заготовками,

– Коментує нутріціолог.

Софія поділилася причинами, з яких складає меню та способами, як правильно це зробити.

  1. Планування меню – хороша економія грошей і часу. 
  2. Впевненість у тому, що до кінця тижня все буде з’їдено і нічого не вирушить у смітник.
  3. Легко та радісно готувати, коли всі інгредієнти на місці та не потрібно нічого докупляти та витрачати додатково час.

    А тепер поговоримо про те, як це зробити, якщо ви – новачок у цій справі.

Читайте також: 12 ПОРАД, ЯК ПОЧАТИ ЗАЙМАТИСЯ СПОРТОМ БУДИНКУ

Покрокова інструкція зі складання меню від Софії Рожко:

posts-to-db-Фото 3

Крок 1

Виберіть зручну для вас денну форму. Можна починати з меню на 3 дні та робити закупівлі з такою періодичністю. Таким чином, ви 2 рази на тиждень сходите в магазин і на 7 день можна доїсти “залишки розкоші”. Є другий варіант: можна планувати меню одразу на 7 днів і робити заготовки. І з огляду на нинішню ситуацію краще робити саме так.

Крок 2

Перевірте все, що є у вас вдома. Випишіть на аркуш паперу все, що бачите у холодильнику та морозилці. А потім дістаньтеся до круп, борошна, спецій.

Крок 3

У перші дні сплануйте меню лише з того, що є вдома. Таким чином ви все доїсте та мінімізуєте ваші витрати.

Читайте також: ІНТУІТИВНЕ ЖИВЛЕННЯ: ТАК ЧИ НЕМАЄ? ВІДПОВІДАЄ ДИПЛОМОВАНИЙ НУТРИЦІОЛОГ

posts-to-db-Фото 4

Крок 4

Придумайте, що їстимете в інші дні. Пошукайте рецепти чи використовуйте вже знайомі вам страви.

Крок 5

Складіть чіткий перелік продуктів. Пишіть все в кількості, необхідної для конкретного рецепту або страви, наприклад: 1 кг помідорів може вміщувати як 3 великі, так і 100 чері. Тож писати кілограмами не дуже зручно. Або не доїсте, або купіть мало.

Крок 6

Зробіть закупівлі за списком або замовте продукти онлайн. Тут все просто: головне – слідувати списку і “не відволікатися”.

Читайте також: ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ: ЯК СПРАВИТИСЯ З ЕМОЦІОНАЛЬНИМ ПЕРЕЇДАННЯМ

Крок 7

Зробіть будинки заготівлі. Наприклад, замаринуйте м’ясо, замочіть бобові, відваріть крупи та розкладіть по судочках.

Крок 8

Приготуйте складні страви наперед.

Дуже часто людині складно скласти меню, тому що вона не розуміє, як це зробити: писати на аркуші від руки, завантажувати програму або щось інше. Тому я рекомендую користуватися календарем у телефоні. По-перше, календарем можна “поділитися” з усією сім’єю, і ваш чоловік, хлопець, дочка зможуть допомагати вам у цьому процесі. А можна складати самому, але кожен член сім’ї знатиме, що його чекає на вечерю,

– каже нутріціолог.