У період карантину, який так несподівано нас спіткав, перше, що все зробили – запаслися величезною кількістю продуктів.
Але самоізоляція рано чи пізно закінчиться, а ваше тіло буде з вами завжди, тому не варто з нього знущатися і годувати себе так, щоб у квітні викотитися з дому.
Крім того, саме збалансоване харчування, насичене всіма вітамінами та мікроелементами, справді підвищує імунітет.
Читайте також: ДУМКА ПСИХОЛОГА: ЯК СПРАВИТИСЯ З ТРЕВОГОЮ?
Цей час дано нам для того, щоб подбати про себе. Саме тому можна нарешті спланувати свій раціон і навчитися готувати щось нове.
Ви коли-небудь вважали, скільки їжі ви регулярно викидаєте з різних причин: чи не з’їли чи зіпсувалося?
За статистикою, близько 25% їжі з холодильника регулярно потрапляє в смітник, а це ¼ місячного бюджету на їжу, що дуже чимало.
Зараз, коли всі накупили стільки всього, без грамотно спланованого раціону – ризик багато викинути.
Редакція поговорила з дипломованим нутриціологом та засновницею школи правильного харчування theBODY school Софією Рожко і дізналася, навіщо та як планувати меню.
5 років тому я вперше написала меню на тиждень. За цей час я склала для своєї сім’ї 211 варіантів та прочитала 36 практичних лекцій для учнів з цієї теми. Я тепер можу ніколи нічого не писати і користуватися своїми старими заготовками,
– Коментує нутріціолог.
Софія поділилася причинами, з яких складає меню та способами, як правильно це зробити.
Читайте також: 12 ПОРАД, ЯК ПОЧАТИ ЗАЙМАТИСЯ СПОРТОМ БУДИНКУ
Покрокова інструкція зі складання меню від Софії Рожко:
Виберіть зручну для вас денну форму. Можна починати з меню на 3 дні та робити закупівлі з такою періодичністю. Таким чином, ви 2 рази на тиждень сходите в магазин і на 7 день можна доїсти “залишки розкоші”. Є другий варіант: можна планувати меню одразу на 7 днів і робити заготовки. І з огляду на нинішню ситуацію краще робити саме так.
Перевірте все, що є у вас вдома. Випишіть на аркуш паперу все, що бачите у холодильнику та морозилці. А потім дістаньтеся до круп, борошна, спецій.
У перші дні сплануйте меню лише з того, що є вдома. Таким чином ви все доїсте та мінімізуєте ваші витрати.
Читайте також: ІНТУІТИВНЕ ЖИВЛЕННЯ: ТАК ЧИ НЕМАЄ? ВІДПОВІДАЄ ДИПЛОМОВАНИЙ НУТРИЦІОЛОГ
Придумайте, що їстимете в інші дні. Пошукайте рецепти чи використовуйте вже знайомі вам страви.
Складіть чіткий перелік продуктів. Пишіть все в кількості, необхідної для конкретного рецепту або страви, наприклад: 1 кг помідорів може вміщувати як 3 великі, так і 100 чері. Тож писати кілограмами не дуже зручно. Або не доїсте, або купіть мало.
Зробіть закупівлі за списком або замовте продукти онлайн. Тут все просто: головне – слідувати списку і “не відволікатися”.
Читайте також: ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ: ЯК СПРАВИТИСЯ З ЕМОЦІОНАЛЬНИМ ПЕРЕЇДАННЯМ
Зробіть будинки заготівлі. Наприклад, замаринуйте м’ясо, замочіть бобові, відваріть крупи та розкладіть по судочках.
Приготуйте складні страви наперед.
Дуже часто людині складно скласти меню, тому що вона не розуміє, як це зробити: писати на аркуші від руки, завантажувати програму або щось інше. Тому я рекомендую користуватися календарем у телефоні. По-перше, календарем можна “поділитися” з усією сім’єю, і ваш чоловік, хлопець, дочка зможуть допомагати вам у цьому процесі. А можна складати самому, але кожен член сім’ї знатиме, що його чекає на вечерю,
– каже нутріціолог.