Якщо ви любите аромат коріандру, не можете уявити випічку без кориці, а запашний перець у вас ніколи не закінчується, тоді ця стаття для вас.
Напевно, у кожної з нас на кухні є контейнер, в якому «живуть» спеції. Це можуть бути найпростіші і необхідні прянощі, наприклад, чорний мелений перець і лавровий лист, або цілий спектр приправ, якими ви могли жодного разу і не скористатися. Мало хто надає цьому значення, але спеції не тільки призначені для додавання пряного смаку страві, вони також мають низку корисних властивостей, про які потрібно знати.
Читайте також: 5 НАПОЇ, ЩО ДОПОМОЖУТЬ СПРАВИТИСЯ З ПЕРЕЇДАННЯМ
Ця приправа вважається однією з найяскравіших спецій. З її допомогою, будь-якій страві можна додати золотистого кольору та витонченого аромату. Але не лише за яскравий колір, кулінари по всьому світу люблять куркуму. Наприклад, в Індії її цінують, насамперед, за антибактеріальну та протизапальну дію. Тому сучасні лікарі радять додавати цю спецію до чаю, щоб підвищити імунітет і боротися з бактеріями, які вже потрапили в організм.
Перше, що спадає на думку, для чого потрібна гвоздика — це ароматний глінтвейн. Ця приправа досить різка та незвичайна. Не всі можуть впоратися з її смаком та запахом, а дарма. Бутони гвоздикового дерева не тільки надають смаку і аромату практично будь-якій страві, але й містять у собі джерело вітамінів і мікроелементів. Внаслідок цього гвоздику застосовують і з лікувальною метою. Наприклад, для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту та для зміцнення імунітету.
Імбир став дуже популярною приправою серед усіх любителів готувати не тільки. Його застосовують як у випічці, так і в основних стравах. У меленому імбирі добре маринувати курку та свинину, але ще він чудово справляється із симптомами застуди. Просто випийте чай з однією столовою ложкою імбиру (бажано повторити цю процедуру кілька разів) і ви почуватиметеся набагато краще. А ще моряки з давньої Греції, брали із собою імбирний порошок, коли вирушали в довгу морську подорож, бо знали, що він здатний зняти всі ознаки «морської хвороби», такі як нудоту, запаморочення, а також знімає біль і біль живота. Також ним користувалися жінки з метою позбавлення зайвих кілограм.
Читайте також: КАЖУТЬ ЕКСПЕРТИ: КРАЩІ ОМОЛОДЖУЮЧІ ДОБАВКИ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОЇ ШКІРИ
Інакше цю спецію ще називають куміном. Ця приправа нагадує насіння кропу та використовують її у приготуванні традиційних східних страв, таких як плов. Також вона відмінно підходить для засолення овочів та грибів. Але, крім цього, зіра має ряд корисних властивостей, про які ви могли не знати:
З корицею пов’язані найприємніші та домашні асоціації. Наприклад, смачні здобні булочки Сінабон або теплий латте, присипаний зверху цією спецією. Ви впевнені, що ця приправа є на вашій кухні. Але крім різдвяного аромату, корицю також використовують як антисептичний, антимікробний і протипаразитарний засіб, а також при боротьбі з грибковими захворюваннями і для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту.