Закрити
UA
Краса

Цікаві факти про спеції – кардамон, шафран та інші

Поділись:

Різноманітність спецій вразить навіть найзатятішого кулінара, а їх історія та корисні властивості і поготів. 

posts-to-db-Фото 1

Бачити на своїй кухні перець, корицю або кардамон у наш час цілком звично, але ще кілька століть тому ці спеції не були звичайними, а деякі використовувалися як валюта. Зараз їх можна купити в будь-якому магазині за помірні гроші, якщо не враховувати дорогі спеції, які обійдуться в копієчку. 

Читайте також: Кладезь здоров’я: п’ять небанальних способів розкрити корисні властивості імбиру

 

posts-to-db-Фото 2

кардамон

Кардамон – одна з найдорожчих прянощів у світі. Така ціна обумовлена ​​тим, що спецію збирають вручну, а процес потребує великої кількості людських ресурсів. Вирощувати кардамон не простіше, ніж збирати. Рослина любить вологу, тінь та тепло, а перший урожай можна зібрати через три чи чотири роки. Різновидів кардамону кілька, він буває чорним, зеленим та білим. Зелений – найпопулярніший і найпоширеніший, на смак він віддалено нагадує евкаліпт, а чорний – пряний і пахне димом. Батьківщина кардамону – Малабарське узбережжя Індії. Найчастіше кардамон використовується в десертах і додається до чаю або кави для насиченого аромату.

Читайте також: Чому варто пити чай матчу замість кави

Кориця

Батьківщина кориці — Індія та Шрі-Ланка, але на відміну від шафрану не вартує всіх грошей світу і в наших широтах дуже популярна. Завдяки солодкому смаку та деревному аромату спеція використовується в основному в десертах та напоях. Крім користі для різних страв, кориця допомагає нашому здоров’ю — знижує кров’яний тиск, покращує мозкову активність і регулює рівень цукру в крові, що важливо для хворих на діабет.

posts-to-db-Фото 3

Шафран

Шафран недарма порівнюють із золотом. У середньому 1 кг спеції коштуватиме 6 тис. доларів. Вирощується шафран у кількох країнах світу – Іспанії, Ірані та Індії, а походить з долини Кашмір. Через дорожнечу спецію часто підробляють, видаючи схожі рослини за шафран.

Кашмірський шафран темно-червоний, але на нашому ринку його можна зустріти рідко, найчастіше привозять цю спецію з Ірану. Шафран використовується в десертах для надання кольору або їх декору, а також додається в тепле молоко, воду, до м’ясних страв.

Читайте також: П’ять спецій, які є незамінними на кожній кухні

кмин

Завдяки яскраво вираженому смаку кмин користується популярністю в багатьох кухнях світу – від індійської до італійської. До речі, він відноситься до того ж сімейства рослин, що й петрушка, яку часто використовують у Європі та Італії зокрема. Перед додаванням в їжу кмин обсмажується у сухому вигляді або використовується у порошкоподібній формі. Незважаючи на корисні властивості цієї спеції, серед яких антиоксидантна дія, усунення головного болю та проблеми допомагає при шлунково-кишковому тракті, людям з гастритом його варто уникати. Кмин може придушувати інші смаки страви або спеції через насичений аромат.

posts-to-db-Фото 4

Куркума

Куркума вирощується в теплому кліматі і ще сотні років тому на її батьківщині, в Індії, місцеві жителі використовували спецію як протизапальний засіб і для релігійних церемоній. Перед весіллям індійські жінки носили намисто з квіток куркуми, яке барвники застосовували в побутових цілях. В наш час спеція використовується за прямим призначенням – у кулінарії, а також у косметології. Вчені досліджують компоненти куркуми та вивчають її можливості у боротьбі з раком та як антиоксидант. Спеція добре поєднується зі свіжим розмарином та чебрецем. 

Читайте також: Традиційні бьюті-рецепти з усього світу, що працюють

орегано

Орегано нескладно вирощувати в домашніх умовах, щоб використовувати на кухні в соусах, для пасти або піци. Вперше спецію знайшли у Стародавній Греції, а перекладається орегано як радість гір. Багато століть орегано використовували в медицині як антисептик, для лікування головного і зубного болю, висипань і різних ран. 

posts-to-db-Фото 5

Лаванда

Багато століть тому лаванда використовувалася у кулінарії, а й у парфумерії. Ймовірно, початок цього було покладено у Стародавньому Єгипті. Жінки приймали лавандові ванни та наносили аромат на тіло. В епоху Відродження лаванда допомагала маскувати неприємний запах немитого тіла, коли про принади сантехніки ще не знали. Зараз немає потреби використовувати рослину в таких цілях, але лаванду можна побачити в багатьох десертах, напоях, лосьйонах для тіла, парфумах і милі. 

Читайте також: 5 напоїв, які допоможуть впоратися з переїданням

перець

Зараз чорний перець — одна з найпопулярніших і найпоширеніших спецій у всьому світі, але в середні віки в Європі він цінувався набагато більше і використовувався як валюта для торгівлі. Вперше спецію знайшли в Індії. Перець добувають з кущів, що виється, а потім висушують, подрібнюють до стану порошку або продають цільним. Залежно від обробки перець може бути білим, зеленим, червоним, оранжевим та рожевим.

Джерело фото: unsplash.com