UA
RU

Гра чи життя? Чому «Світ Дикого заходу» варто подивитися

Редагувати переклад

Інна Татолова переглянула перший сезон серіалу «Світ Дикого заходу» та дізналася, чи зможе він замінити «Гру престолів».

Ентоні Хопкінс

Сучасний глядач дуже вимогливий до якісного кіно. Саме тому рік у рік володарями найвищих нагород в індустрії стають картини з глибоким змістом та серйозною фабулою. Новий витвір телеканалу HBO – серіал «Світ Дикого заходу» – претендує на актуальність та інтелектуальність. Принаймні перший сезон вже став популярним і обговорюваним. У новому проекті критики та глядачі побачили потенційну заміну «Гри престолів», яка, як відомо, порадує нас ще двома новими сезонами. Втім, «Гра престолів» і «Світ Дикого заходу» – дві абсолютно різні історії, одна з яких оповідає про нехай вигадане, але минуле, а друга – про недалеке майбутнє. Проте обидва фільми точно варто подивитися.

"Світ Дикого заходу" захоплює з першої хвилини, з тією різницею, що від серії до серії увага глядача концентрується на різних речах.

Ідея «Світу Дикого заходу» припадала пилом на полиці творців багато років і, нарешті, дочекалася свого часу. Стати режисером проекту пропонували Квентін Тарантіно, але він відповів відмовою. До речі, варто сказати, що новий серіал перегукується з однойменним фільмом, що вийшов на широкі екрани далекого 1973 року. Дія всіх десяти серій першого сезону розгортається навколо парку незвичайних розваг, в якому люблять відпочивати багаті та сильні світу цього – Westworld. У парку на гостей чекають незвичайні пригоди та повне занурення у світ альтернативної реальності, населеної роботами, яких неможливо відрізнити від людей. Клієнти, що заплатили за вхід, можуть робити в цьому світі все, що захочуть, - безкарно вбивати андроїдів, грабувати і примушувати, одним словом, вдаватися до всіх можливих гріхів у рамках прописаних сюжетів. Робота Westworld здається налагодженою до дрібних деталей, поки після чергового оновлення машин не стає ясно, що деякі роботи вийшли з-під контролю, можуть зберігати спогади і реагувати на події всупереч своїм налаштуванням. Саме тут і починається все найцікавіше.

Долорес і Тедді

"Світ Дикого заходу" захоплює з першої хвилини, з тією різницею, що від серії до серії увага глядача концентрується на різних речах. Спочатку творці пропонують нам замислитися над проблемами майбутнього людства та ролі штучного інтелекту у ньому. Від того, що роботи можуть бути такі схожі на людей, стає трохи не по собі. Потім стає очевидним, що сюжет розгортається зовсім не так, як передбачалося на самому початку – про багато перипетій глядач не здогадується до кінця.

У серіалі дуже добре відображено світ душі людини, її цінності та переживання.

Загалом, у серіалі можна виділити три головні фактори, які не залишать байдужим глядача та допоможуть знайти щось для себе. Насамперед, це, звичайно ж, гра акторів. Ентоні Хопкінс – засновник парку Форд – чудово впорався зі своїм завданням. Його герой каже, загалом, зрозумілі та цілком логічні речі, але те, що відбувається в його голові, залишається таємницею. На окрему увагу заслуговують Долорес (її зіграла Еван Рейчел Вуд) і Мейв (Тенді Ньютон), а також інші актори, які втілили роботів і зуміли передати на екрані всю гаму їхніх почуттів.

Дивлячись серіал, не можна не звернути увагу на показані в ньому технології. Гаджети, які практично не випускають із рук головні герої, нам цілком знайомі – це планшети, смартфони та настільні комп'ютери. Але виконувані ними функції все ще здаються фантастичними. Хто знає, можливо, зовсім скоро прогрес дійсно дійде і до такого ступеня розвитку. В цілому Westworld дуже нагадує комп'ютерні ігри своїм дизайном і сюжетами.

Бернард

Робота Westworld здається налагодженою до дрібних деталей, поки після чергового оновлення машин не стає ясно, що деякі роботи вийшли з-під контролю, можуть зберігати спогади і реагувати на події всупереч своїм налаштуванням.

Третя причина, яка допоможе «Світу Дикого заходу» здобути популярність, – це філософські, етичні та моральні питання, що обговорюються в серіалі. Щоб детальніше розібратися в них, ми звернулися за допомогою до психотерапевту та коучу Ользі Євлановій, яка на наше прохання проаналізувала сюжет Westworld

«Я зацікавилася серіалом завдяки першим двом серіям. Мене привабило дуже цікаве поєднання філософії та технологій. Здається, щось подібне вже дуже скоро може з'явитися насправді. Адже, по суті, інновації, про які ми читали в дитинстві, сьогодні вже існують. Те саме стосується і показаного в «Світі Дикого заходу». Це те, чого ми рухаємося.

У серіалі дуже добре відображено світ душі людини, її цінності та переживання. Сюди, серед іншого, і прагнення стати практично творцем. Цю роль майстерно передав Ентоні Хопкінс, від якого глядач завжди чекає насиченої та емоційної гри. Водночас у «Світі Дикого заходу» за допомогою окремих фраз та сюжетів акцентується увага на самопізнанні, яке знаходиться всередині самої людини, а не у зовнішньому світі. Хороший приклад цього – самі роботи, які отримали можливість переживати емоції та пам'ятати минуле.

Крім того, в історії простежуються аналогії із реальним життям людини. Насамперед, йдеться про вибір. Кожен із нас сам вільний вибирати, як поводитись у кризові моменти – рости чи опускатися до базових потреб у вигляді агресії. Якщо замислитися над цими питаннями під час перегляду серіалу, можна почерпнути багато цікавого. Інакше глядача привабить лише видовищність сцен.

І, нарешті, цей серіал показує, що гра не може бути уникненням реальності, вона і є реальність. Все, що відбувається всередині іншого світу, за яким гості приходять у парк, все одно має місце, а значить, із цим доведеться миритися та прийняти як досвід. Інакше в такій грі можна «застрягти» назавжди, накопичуючи агресію та пасивність, що й показано на прикладі Людини у чорному.

Я б рекомендувала подивитися цей серіал дорослої аудиторії, психологам та всім тим, хто цікавиться аналізом кіно та його сюжетних ліній. У той же час «Світ Дикого заходу» не підходить молодим людям з незміцнілою психікою через великий зміст сцен насильства та агресії, як і, наприклад, у тій же «Грі престолів».

Людина в чорному

Вже відомо, що серіал продовжено на другий сезон. Проте продовження історії, схоже, доведеться чекати досить довго – за попередніми даними, до 2018 року. Говорять, що творці планують значно покращити сюжет, посилити його новими реальностями та героями. Філософія із серіалу нікуди не подінеться, але її, цілком можливо, стане трохи менше – основна ставка буде зроблена на екшн. Як би там не було, але на продовження цієї історії буде цікаво подивитися.

Статті на тему
Вийшов трейлер нового серіалу з Різ Візерспун та Ніколь Кідман
YouTube-шоу, які пережили трансформацію у класичний серіал
Лоб у лоб: серіали про проблеми поколінь

Фото: www.hbo.com/westworld

Статті на тему