UA
RU

Топ-5 фільмів на «Миколайчук OPEN» від кінопродюсерки Юлії Сінькевич

Редагувати переклад
Триває другий кінофестиваль "Миколайчук OPEN" у Чернівцях. Юлія Сінькевич, кінопродюсерка та продюсерка фільму-відкриття фестивалю склала свій топ фільмів, які просто неможна оминути увагою цього року на фестивалі.
Топ-5 фільмів на «Миколайчук OPEN» від кінопродюсерки Юлії Сінькевич-Фото 1

Фото: Катрина Лащикова

Миколайчук OPEN з’явився в українському кінофестивальному просторі у 2022 році в рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну як відповідь на виклики, які постали перед нами, як теза про те, що наша культура і наше кіно – то наша сила і зброя. Вже другий рік поспіль Чернівці приймають кінофорум в знаковому для українського кіно місці – культурно-мистецькому центрі ім. Івана Миколайчука. Фестиваль почав формувати свій власний профіль, поєднуючи традиції національного кінематографу, майданчик для нових імен та додав міжнародний вимір своїй програмі. Отже, що дивитись в на фестивалі цього року на мою думку:

Топ-5 фільмів на «Миколайчук OPEN» від кінопродюсерки Юлії Сінькевич-Фото 2

«Щоденник Нареченої Христа» Марти Смеречинської. Позаконкурсна програма

Режисерка фільму Марта Смеречинська дивиться в очі власним страхам й занурюється в реальність своєї сестри Насті, греко-католицької черниці, в монастирі Наречених Христа на заході Україні, щоби заново пізнати світ, у якому вони обидві зросли.

Це особиста історія, яка піднімає досить табуйовану тему в нашому суспільстві. Фільм має успішну фестивальну історію і вже був показаний в багатьох країнах світу.

Топ-5 фільмів на «Миколайчук OPEN» від кінопродюсерки Юлії Сінькевич-Фото 3

«Відблиск» Валентина Васяновича. Позаконкурсна програма

Український цивільний, а згодом — військовий хірург Сергій потрапляє в полон російської армії в ході російсько-української війни на сході України. Перебуваючи в полоні, Сергій стає свідком страшних сцен приниження, знущання та катування українців від рук російських окупантів. У ході обміну полоненими між Україною та росією Сергій звільняється з полону, повертається у своє колишнє цивільне буття та намагається знайти сенс життя.

Світова прем’єра фільму відбулась в головному конкурсі Венеційського кінофестивалю, проте в Україні кінотетрального прокату ще не було, тому на фестивалі є рідкісна можливість побачити картину, яка дуже відгукується з сьогоднішніми переживаннями українців та сімей, які мають близьких в полоні.

Топ-5 фільмів на «Миколайчук OPEN» від кінопродюсерки Юлії Сінькевич-Фото 4

«МРТ» Крістіана Мунджу. Міжнародний конкурс

За декілька днів до Різдва, заробітчанин Матіас звільняється з роботи в Німеччині й повертається до свого багатонаціонального села у Трансильванії. Там, на маленькій фабриці, починають працювати трудові мігранти, які сколихують місцеву громаду.

Це єдиний фільм, який я б хотіла виділити в міжнародному конкурсі, оскільки маю конфлікт інтересів як продюсерка фільму Я, Ніна, який також бере участь в даній програмі і я обов’язково раджу подивитись програму повністю. Проте мені здається ваєливим звернути увагу на нього, адже Крістіан Мунджу вкотре препарує та сканує абсурдність сучасного світі на прикладі мікрокосму провінційного містечка. Світова прем’єра відбулась в головному конкурсі Каннського кінофестивалю в 2022.

Топ-5 фільмів на «Миколайчук OPEN» від кінопродюсерки Юлії Сінькевич-Фото 5

«20 днів в Маріуполі» Мстислава Чернова. Позаконкурсна програма

Після початку російського вторгнення команда українських журналістів, яка опинилася в пастці в оточеному Маріуполі, далі працює, документуючи звірства війни.

Буквально тиждень тому картина отримала приз глядацьких симпатій на кінофестивалі Докудейз ЮЕЙ. Надзвичайно емоційна та складна подорож, терапевтичний досвід для нас всіх, хто живе і проживає війну.

Топ-5 фільмів на «Миколайчук OPEN» від кінопродюсерки Юлії Сінькевич-Фото 6

«Неллі і Надін» Магнуса Герттена. Позаконкурсна програма спільно із фествиалем квір-кіно Sunny Bunny

Нетипова любовна історія про двох жінок, які закохалися одна в одну на Святвечір у 1944 році в концентраційному таборі Равенсбрюк. Попри те, що останні місяці війни вони провели нарізно, опісля вони воззʼєдналися й до кінця життя були разом. Протягом багатьох років їхня історія кохання трималася в секреті навіть для деяких членів родини.

Картина подорожувала багатьма кінофестивалями і ця унікальна історія доводить, що іноді найдивовижніші історії можуть статись навіть і найтемніші часи.

Також додам, що обов’язково раджу подивитись всі блоки українського короткого метру, адже автори – це майбутнє та сучасне українське кіно і так рідко видається побачити  ці стрічки на великому екрані.

Читайте також: ЦЕ НЕ ЧЕРГОВА ЗВОРУШЛИВА ІСТОРІЯ ПРО ВІЙНУ: ВИЙШОВ ОФІЦІЙНИЙ ТРЕЙЛЕР ДРАМИ «ХТО ТИ, ФІЛІПЕ?» 

Статьи по теме