UA
RU

Як позбутися відчуття тривожності: поради експерта

Редагувати переклад
Через війну в Україні рівень хвилювання майже в кожного громадянина піднявся до надвисоких показників. Тому нині все більше людей стикаються з тривожністю. Навіть якщо ви ніколи не відчували її раніше, то сьогодні ми всі живемо в новій реальності — на території нашої країни ведуться запеклі бойові дії і все змінюється надзвичайно швидко. Як розпізнати тривожність та дасть практичні поради, як впоратися з цим станом.
психолог

Наталія Руснак, коуч-енергопрактик

Тривожність чи страх: як відрізнити?

Страх — це те, що ми відчуваємо в моменті через певну ситуацію тут і зараз. Тривожність теж пов’язана зі страхом, але цей страх про майбутні ситуації, які ми моделюємо в голові. Стан тривожності може бути пов’язаний із майбутньою дією або ж із переживанням за близьких.

Поруч із дискомфортом на емоційному рівні ми можемо відчувати негативні фізичні прояви: важкість дихання, тремтіння, запаморочення, нудоту, біль у шлунку, головний біль тощо.

Тривожність може тривати довгий період, або ж це можуть бути тривожні стани, що проявляються час від часу. В будь-якому разі ігнорувати тривожність не можна. Варто навчитися з нею працювати й виходити з цього стану.

Як позбутися тривожності, навчитися відпускати ситуацію та менше перейматися: практичні поради

Є кілька дієвих методів, які допоможуть знизити рівень тривоги, а при регулярній роботі — зовсім позбутися цього стану.

  • Правильне дихання. Воно напряму відповідає за спокій. Тому рекомендую використовувати систему дихання за Вімом Гофом, а також робити 15 глибоких повільних вдихів та видихів, як тільки починаєте відчувати тривожність.
  • Вода. Це завжди про очищення на всіх рівнях. Вмивання теплою водою заспокоює, а контрастний душ бадьорить. Також раджу пити багато води або ж м’ятного чи мелісового чаю.
  • Медитації. Для боротьби з тривожним станом підійдуть медитації на відпускання думок, на зняття страху та стресу.
  • Письмові практики. Виписуйте все, що вас хвилює, з позиції «я відчуваю». Це допоможе звільнитися від нав’язливих думок.
  • Афірмації. Знайдіть уже готові або придумайте свої особисті короткі фрази, сформовані в позитивному ключі, які будуть описувати майбутню ситуацію найкращим чином. Повторюйте їх щодня 20 разів, а також щоразу, як виникають тривожні думки. Спробуйте максимально візуалізувати і прожити позитивний сценарій.
    Шукайте навколо себе підтвердження афірмації, яку обрали. Це можуть бути ситуації у знайомих або незнайомих людей. Головне — навчити мозок збирати підтвердження, щоб сформувати нову настанову.
  • Фізична активність. Виконуйте активні вправи під улюблену музику. 15–20 хвилин на день внесуть свій вклад у боротьбу з тривожністю.
  • Природа. Якщо є можливість, виберіться в ліс, до річки чи до озера, де немає великої кількості людей. Просто поспостерігайте за природою, подивіться, як тече вода, пообіймайте дерева — це допоможе отримати трішки додаткового заряду, заземлити емоції і заспокоїти розум.
  • Творчість. Усе, що можна зробити руками і з творчістю — теж ідеальний варіант для подолання тривожності. Це може бути малювання, робота з глиною, приготування випічки або створення композиції з квітів. Творчість — той інструмент, який показує можливість нестандартних рішень. Саме вони дуже потрібні для відновлення стабільності і виходу в позитивний вайб.

Усі вищезгадані пункти можна виконувати самостійно. Проте, якщо ви відчуваєте, що вам буде краще проходити цей шлях зі спеціалістом, обов’язково знайдіть психотерапевта, який проведе вас за руку.

Варто пам’ятати, що побудувати щасливе майбутнє можна лише зі стабільного внутрішнього відчуття, тому на сьогодні чути емоції і працювати з ними — має стати пріоритетом кожного з нас.

Автор: Наталія Руснак 

Читайте також: ЯК ПРАВИЛЬНО СПАТИ, КОЛИ НЕМА 8 ГОДИН ДЛЯ СНУ? 

Статьи по теме