Спецпроекты now:

Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати - 184x88 Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати - 162x46 Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати - 166x44
Красота

Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати

Сьогодні мова піде про надзвичайну екосистему нашого організму – мікробіом кишечника, його роль у нашому житті та повноцінному існуванні.

Мікробіом: що, де, коли

Мікробіом – це сукупність трильйонів мікроорганізмів та дев’яти мільйонів мікробних генів. Він є не лише у кишечнику, а й у шкірі, дихальних шляхах та інших нішах організму. Цікаво, що в кожної людини вони різні – тобто унікальні, як відбиток пальцю чи ДНК.

У 2007 році стартував проект Національного інституту здоров’я США «Мікробіом людини», над яким працюють близько 200 вчених. 7 років вони досліджували кожен вид мікробіому. А з 2014 і по сьогодні вивчають його роль та вплив на наше здоров’я.

Однак, вже є певні результати, підсумувавши які, можна дійти висновку, що цей мікросвіт, а особливо кишечника, має вплив на все. Тож давайте детальніше з’ясуємо, чому важливо залучитись підтримкою наших мікродрузів.

Читайте також: БРАТЬЯ МЕНЬШИЕ: ПОЧЕМУ БАКТЕРИИ СЕЙЧАС У ВСЕХ НА СЛУХУ

1. Підтримка шлунково-кишкового балансу

Передбачуваним та логічним є вплив на шлунково-кишковий тракт та цілісність кишківника. Це включає в себе розвиток лімфоїдної тканин, котра підтримує імунітет.

2. Здоров‘я кісток

Зменшує втрату кісткової маси та збільшує засвоєння важливих поживних речовин, таких як вітамін D, магній та кальцій. Внаслідок чого кістки стають міцнішими. А от наслідками дисбалансу є більший ризик остеопорозу та інших захворювань.

3. Функціонування мозку

Впливає на правильне виконання усіх необхідних функцій, що здійснюються через мережу нервових систем. Особливо здоровий мікробіом полегшує симптоми різних нейроповедінкових захворювань. А от порушення даного зв’язку викликають аутизм, тривожність, синдром дефіциту уваги та депресію.

4. Імунітет

Окремі види бактерій беруть участь у формуванні імунної системи та покращують відповідь організму різним шкідникам. Варто зазначити позитивний вплив на запобігання розвитку аутоімунних захворювань, таких як розсіяний склероз чи хвороба Крона.

5. Стан шкіри

Мікроорганізми кишечника посилають сигнали шкірі, що контролюють запалення, виділення та дерматологічні захворювання. Дослідження в цьому напрямку ще тривають, однак вже є підстави стверджувати про тісний зв’язок.

Читайте також: МИКРОБИОМНАЯ ДИЕТА: ЧТО ЭТО И С ЧЕМ ЕЕ ЕДЯТ

Загрози, спричинені дисбалансом мікробіому

1. Рак

Баланс мікробіому навіть впливає на деякі види раку, зокрема молочної залози та товстої кишки. В результаті досліджень виявлено, що мікробіом у здорових жінок відрізняється від жінок з раком молочної залози.

2. Серцево-судинні захворювання

Відіграє важливу роль у нормалізації кров’яного тиску. У разі дисбалансу тиск підвищується, що спричиняє деякі хвороби. Ще одним ризиком є збільшення артеріальної бляшки, внаслідок перенесення бактерій з кишечника в кров. В кінцевому результаті – інфаркт чи інсульт.

3. Діабет

Дуже тісно пов’язаний з функціонуванням інсуліну. А саме з дисфункцією цього гормону при діабеті 1-го типу. Через порушення мікробіому кишечника зменшується кількість з’єднань з протизапальною дією.

4. Алергія

Коротко кажучи, бактерії відповідають за «підготовку» імунних клітин до правильної реакції на алергени різних типів. Коли цей процес порушується, відповідно змінюється реакція організму, що призводить до алергій.

Як каже лікар-дієтолог, в минулому хірург, Оксана Скиталінська:

Ми можемо собі думати, що є господарями своїх мікроорганізмів, але точно цього сказати не може ніхто, бо бактерії з’явилися і успішно поширилися по земній кулі задовго до появи людини. В будь-якому разі ми можемо з ними створити щось на зразок дружби та взаємовигідного існування.

Читайте також: 9 ПРАВИЛ ЗДОРОВОГО КИШЕЧНИКА

Впоратись з цим завданням нам допоможуть поради з XII науково-практичної конференції «Сучасні аспекти раціонального харчування»:

  • Клітковина. Вживайте їжу, яка містить клітковину. Нагадувати про її користь не будемо. Однак зазначимо, що надаємо перевагу свіжим або мінімальної термічної обробки продуктам.
  • Ферментовані продукти. Квашені та кисломолочні продукти є джерелом пробіотиків, що покращують кишковий бар’єр.
  • Шкідливі продукти. Як би це банально не звучало, уникайте рафінованих, смажених, копчених «ласощів» та алкоголю. Адже вони можуть дуже «розізлити» наш мікробіом.
  • Природа. Перебування на природі сприяє контакту з новими мікроорганізмами, що є важливим для урізноманітнення мікробіому та підвищенню імунітету.
  • Стрес. Він підвищує протизапальні маркери в організмі, що призводить до порушення оболонки кишківника. Внаслідок чого мікроорганізми проникають вглиб та спричиняють запальні процеси.

Тож давайте зустрічати з посмішкою всі перемоги й незгоди. Адже ми гідні бути здоровими та красивими!

Автор: Ліза Єрмоленко

  • L’Occitane
  • MC Shop



Понравилась статья? Оцените:
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...