UA
RU

Книжкова крамниця: що читати у листопаді

Редагувати переклад

У листопаді читаємо книги, події яких змушують нас переживати так, ніби ми є безпосередніми учасниками. Розповідає Тата Кучер.

коморами

Джуліан Барнс
"Шум часу"
Ця книга про очікування, життя в тоталітарному суспільстві та про те, як народжується мистецтво. Вона написана одним талантом про інший талант. Найбільший британський письменник Джуліан Барнс розіграв на сторінках роману масштабне дійство, зробивши головним героєм юнака в окулярах, чий силует і запалену цигарку в спекотне літо 1937 можна було побачити щоночі в одному з вікон будинку в Ленінграді. Це був Дмитро Шостакович, чиї твори зараз звучать у найкращих концертних залах і який з жахом чекав звуку «чорної вирви», що під'їжджає. "Шум часу" - визнання цінителя російської культури в ненависті до тоталітарної держави.

муракамі

Харукі Муракамі
«Чоловіки без жінок»
Мода на Муракамі в Україну прийшла майже одночасно із модою на суші. Але якщо справжні суші у Києві все ще складно знайти, то твори японського письменника є у будь-якій книгарні. Муракамі відомий своїм нетривіальним підходом до звичайних і банальних тем. І в новому збірнику оповідань він залишається вірним собі: розмірковує про чоловіків, які втратили коханих жінок або зовсім не мали їх. Формула по-чоловічому проста: втратити кохану жінку нічого не варте, досить міцно любити її. А потім вона кудись зникає. Зазвичай її краде підступний матрос із Марселя. У японській стриманості Муракамі проступає майже блюзова туга від неможливості зрозуміти кохану - ні тоді, коли вона поряд, ні тоді, коли вона пішла.

1014782746

Енн Тайлер
«Котушка синіх ниток»
Коли в американської письменниці Енн Тайлер померла мама, вона полізла в шафу за нитками, щоби зашити сорочку батька. У цей момент до її рук потрапляє котушка синіх ниток, ніби мати передала її. Ця історія дала назву двадцятому роману Тайлера. Як і всі попередні твори американки, новий роман - це, на перший погляд, звичайна історія нічим не примітної американської сім'ї з провінції. Але члени сімейства Вітшенків не вважають себе обивателями. Навпаки, вони знають, що особливі: наприклад, пишаються своїм унікальним умінням все лагодити – від зламаного годинника до зіпсованих стосунків. Тайлер веде нас вздовж сімейних таємниць, радостей і бід Вітшенків з такою любов'ю, що в якийсь момент виявляєш себе тим, хто сидить у їхній вітальні або заглядає в шафу, де зберігаються нестрашні, але дуже цікаві скелети.

1013647899

Ренсом Ріггз
«Дім чудових дітей»
Спочатку було слово, але американський сценарист Ренсом Ріггз спочатку мав картинки. Точніше, колекція моторошних вінтажних фотографій, що зображують дуже дивні сюжети: дівчинка з двома відображеннями в дзеркалі або два розмиті силуети в кінці темного тунелю. Ці картки начебто вимагали, щоб про них розповіли. І Ріггз створив дивовижну містичну історію про «Будинок дивних дітей». Дід Джейкоба, головного героя, розповідає онуку історії, що леденять душу, про занедбані маєтки і дивні істоти, що населяють їх. Страхи змушують хлопчика вирушити на пошуки потойбічного світу, адже єдиний спосіб позбутися їх – глянути їм у вічі. Книгу екранізував Тім Бертон.

Статті на тему