UA
RU

Small Talk: Богдан Жук про фестиваль Sunny Bunny 2023

Редагувати переклад
Перший український кінофестиваль ЛҐБТІК+ тематики Sunny Bunny («Сонячний зайчик») пройде 22-28 червня в Києві. Директор фестивалю Богдан Жук розповів про програму, колаборацію з FROLOV та фільми ЛҐБТКІА+  арт-журналістці Дарії Кибець .

Small Talk: Богдан Жук про фестиваль Sunny Bunny 2023-Фото 1

Цьогоріч Sunny Bunny із програми фестивалю «Молодість» перетворюється на самостійний масштабний ЛҐБТКІА+ кінофестиваль. Які зміни в українському суспільстві у ставленні до квір-спільноти відбулися за час його існування?

Sunny Bunny («Сонячний зайчик») існує з 2001 року як програма кінофестивалю «Молодість». Звісно, ми не можемо буквально і фактично відстежити саме наш вплив на суспільство, але сподіваюся, що відіграли і продовжуємо відігравати вагому роль у зміні ставлення людей до квір-спільноти. Це відбувається завдяки тому, що ми проговорюємо цю тему, висвітлюємо її. Певний ефект мали і прайди, проведені в Києві та інших містах. Зміни на сьогоднішній день відчутні. Достатньо порівняти рівень присутності та спосіб висвітлення цієї теми в пресі зараз і десять років тому. Бо насправді, що необхідно для змін? Видимість. І завдяки такому масштабному кінофестивалю вона додається. А ще, безумовно, ЛҐБТКІА+військові стають більш видимими, заявляють про себе. І нові опитування, з якими я ознайомився,  показують, що рівень прийняття ЛҐБТКІА+ спільноти в українському суспільстві зріс від сорока до шістдесяти відсотків за рік повномасштабного вторгнення. Але нам треба досягати ста відсотків чи хоча б наближатися до них. Звісно, фестивалем Sunny Bunnyцікавляться перш за все представники та представниці квір-спільноти, проте це не означає, що програма не буде цікавою для широкого загалу. Квір-кіно справляє великий вплив на розвиток кінематографа в цілому, і на це не можна закривати очі.

Якою є ваша місія як співзасновника та директора першого в Україні масштабного квір-кінофестивалю?

Я займаюся програмою «Сонячний зайчик» з 2014 року та обстоював перетворення Sunny Bunny на окремий масштабний кінофестиваль, який, однак, залишається у щільній зв’язці з «Молодістю». Є відчуття бажання і потреби розширювати цю справу і мати більшу видимість. Одним з елементів фестивалю є українська програма. Тож місією також є продемонструвати присутність квір-культури та квір-кіно в Україні. А ще присвоїти собі те, що у нас забирали. Тут я можу провести паралель із СРСР, де були цензура, заборони, «стирання» української культури. Усе це нам довелося повертати. Таких утисків зазнавала і квір-культура, будь-які прояви якої довгий час були незаконними. Ми прагнемо відновити справедливість і показати, що в нас це було, є і буде, як і в будь-якій іншій країні.

Small Talk: Богдан Жук про фестиваль Sunny Bunny 2023-Фото 2

Що увійшло до програми?

Добіркою, яка цього року складає понад шістдесят фільмів, ми намагалися відобразити весь спектр ЛҐБТКІА+ кіно, який зараз існує у світі. Це велика міжнародна програма фільмів із багатьох країн, з усіх континентів. Широко представлена конкурсна програма, яка завжди відігравала ключову роль у «Сонячному зайчику». Крім цього, є програма New Colors, де представлені нові дебютні фільми, і широка програма документального кіно. У світі існує величезна кількість хороших документальних фільмів з квір-тематикою, а подивитися їх десь ще можливостей майже немає. Також до фестивалю входять програма «Панорама», де показані фільми вже відомих міжнародних режисерів таких, як Жоау Педру Родріґеш, Айра Сакс та інші, декілька збірок короткометражних фільмів, і, звісно ж, велика програма українського квір-кіно, яка буде, зокрема, висвітлювати тему ЛГБТіК+ військових. У рамках останньої у нас заплановано показ двох фільмів, які будуть супроводжуватися дискусією щодо цивільного партнерства.

Розкажіть про колаборацію з FROLOV, який став офіційним партнером фестивалю Sunny Bunny.

Я знайомий з Іваном Фроловим багато років. Його бренд FROLOV часто відображає квір-тематику у своїх колекціях. Він уже робив спеціальний drop для Sunny Bunny в рамках «Молодості» у 2021 році. Ми продовжили і розширили співпрацю та дуже тішимося, що маємо такого класного партнера. Колаборація включає два основні елементи. Перший – це футболки з фірмовим серцем бренду FROLOV. А другий – це «рукавички-зайчики», які мають дзеркальну поверхню і дозволяють пускати сонячних зайчиків.

Який фільм ви б виділили, який змінює ставлення до квір-спільноти?

Перш за все, відзначу фільм Луки Ґуаданьїно «Назви мене своїм ім’ям», який колись входив до програми Sunny Bunny. Це знакове кіно в історії сучасного кінематографа, яке, зокрема може впливати на свідомість людей та змінювати ставлення. А ще є чудовий британський фільм «Прайд», переможець «Сонячного зайчика» у 2014 році, який переповідає реальну історію про те, як у 80-х роках ЛҐБТКІА+ спільнота вирішила підтримати протести шахтарів в Уельсі. Це прекрасний приклад співпраці та підтримки таких різних, здавалося б, груп населення. Фільм демонструє, наскільки ми насправді подібні, які схожі маємо інтереси та потреби.

Фото: Docudays UA

Автор: Дарія Кибець

Читайте також: КОЛЕКЦІЯ ГОРДОСТІ В КОЛАБОРАЦІЇ ДО ПРАЙД-МІСЯЦЯ BRABRABRA X ХУІЗИТ 

Статьи по теме